Substantiver (navneord)

Ordklassen substantiver dækker over en stor gruppe af ord, som vi bruger til at betegne for eksempel objekter, følelser, fænomener og koncepter. Her kan du se nogle spanske eksempler:  

  • Objekter: una mesa, un libro

  • Følelser: el amor, la tristeza

  • Fænomener: la lluvia, la gravitación

  • Koncepter: un díala libertad

Disse mange anvendelsesmuligheder har både spansk, engelsk, dansk og andre fremmedsprog du kan møde i løbet af din uddannelse til fælles. Substantiver opfører sig dog på lidt forskellige måder på forskellige sprog.

På spansk bøjes substantiver efter både tal og bestemthed, hvilket du kender fra både engelsk og dansk. Her kan du for eksempel se substantivet ‘bil’ bøjet i bestemt form flertal (pluralis) på de tre sprog:  

Dansk: bilerne

Engelsk: the cars

Spansk: los coches

Alle tre sprog bruger normalt endelser til at markere flertal, men til forskel fra dansk bruger spansk og engelsk artikler til at angive bestemthed. Artiklerne på spansk bøjes både i køn og tal. De to grammatiske køn på spansk er hankøn (maskulinum) og hunkøn (femininum).

I de følgende afsnit skal vi først kigge nærmere på, hvordan substantiverne bøjes i tal på spansk, og dernæst hvordan man finder ud af, hvilket køn et substantiv har på spansk.

Substantivernes tal

Regelmæssigt flertal dannes med -s og -es.

Du skal bruge -s, når substantivet ender på en vokal:

el mojito → los mojitos

la silla  las sil

...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind