Adjektiver (tillægsord)

Adjektiver er en ordklasse, der primært beskriver substantiver og pronominer:

Pedro Almodóvar instruerer smukke film → Pedro Almodóvar dirige películas hermosas

Vi er ikke tilfredse → No estamos contentos

På både spansk og dansk kan adjektiver beskrive alt fra skønhed og højde til nationalitet og farve og meget mere. Selvom danske og spanske adjektiver kan beskrive de samme ting, så varierer de både mht. deres form og deres brug.

Overensstemmelse i køn og tal

Ligesom på dansk, skal adjektiver på spansk stemme overens i køn og tal med de ord, de beskriver. På dansk får de fleste adjektiver for eksempel endelsen ‘-t’ i intetkøn (fx ‘et rødt hus’), og derudover tilføjer vi ‘-e’ i flertal (fx ‘røde huse’). På spansk fungerer det på en lignende måde, hvor særlige endelser markerer flertal og enten hankøn eller hunkøn. Nedenfor har vi demonstreret dette med adjektivet divertido (‘sjov’) bøjet i hunkøn flertal:

Las series de televisión son divertidas → TV-serierne er sjove

Som du kan se, ændrer adjektivet på spansk (divertido) form både for at stemme overens med substantivets køn (med endelsen -a-) og for at stemme overens med tallet (med endelsen -s). I den danske oversættelse ændrer adjektivet (‘sjov’) sig også for at stemme overens med ‘TV-serierne’, der er flertal. I modsætning til på spansk, skal adjektiverne dog ikke stemme overens i køn, når de bøjes i flertal på dansk. Dette er en af forskellene på adjektiverne på dansk og spansk, som vi også vil gå i dybden med i de følgende afsnit. 

Gradbøjning af adjektiver

Både på dansk og spansk kan adjektiver findes i følgende tre former:

Positiv: Min kjole er flot → Mi vestido es hermoso

Komparativ: Min kjole er flottere end din → Mi vestido es más hermoso que el tuyo

Superlativ: Nej, min kjole er flottest → No, mi vestido es el más hermoso

I de følgende afsnit vil vi gennemgå adjektivernes forskellige bøjninger i køn og tal. Derefter vil vi gennemgå, hvordan adjektiver på spansk gradbøjes, og hvordan du placerer og bruger dem i en sætning. Til sidst vil vi tage et kig på 4 af de mest brugte adjektiver på spansk: bueno, malo, grande og pequeño, eftersom de følger nogle særlige regler.