Substantivernes køn

Hvordan du bestemmer kønnet på et substantiv

Den primære forskel på, hvordan substantiver opfører sig på dansk og spansk, er, at alle substantiver på spansk enten er hankøn eller hunkøn i stedet for intetkøn og fælleskøn. For ord som hombre (mand) og chica (pige) er kønnet relativt let at bestemme - det stemmer overens med kønnet på den person, det refererer til (hombre refererer til en mand og derfor er substantivet hankøn osv.) Når det kommer til andre substantiver, er det derimod ikke altid så indlysende. For eksempel er det svært at argumentere for, at en stol (silla) har særlige kvaliteter, der skulle gøre den til hunkøn, men ikke desto mindre anses stole for at være grammatisk hunkøn på spansk. 

Nedenfor vil vi tage et kig på substantiver i hunkøn og hankøn for at fastlægge nogle regler for, hvordan vi kan bestemme et substantivs køn på spansk. Til sidst vil vi gennemgå nogle undtagelser for de generelle regler. 

Identificer substantiver i hankøn

Der er nogle bestemte endelser, der kan pege på at et substantiv er hankøn, som du kan holde øje med. Vi anbefaler dig på det kraftigste, at du forsøger at lære disse endelser udenad. Når det så er sagt, så er det følgende ikke ment som en udtømmende liste over hankønsendelser. Nogle gange er det nemmeste simpelthen at slå det op i en ordbog. 

Substantiver der ender på -o
Denne gruppe hankønssubstantiver er den største gruppe, og langt de fleste substantiver, der ender på -o, er hankøn. Nedenfor kan du se nogle eksempler:

El queso 

El primo

El teléfono 

Dog skal du være opmærksom på, at der er nogle få undtagelser. Nogle ord slutter på -o, men er hunkøn, som fx foto,...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind