Substantivernes køn

Alle substantiver på spansk er enten hankøn eller hunkøn. Her vil vi præsentere dig for nogle af de vigtigste regler for hvornår et substantiv er hankøn og hvornår det er hunkøn. Husk alligevel at slå det op i ordbogen, hvis du er i tvivl om et substantivs køn. Der findes nemlig mange substantiver på spansk, og her har kun mulighed for at gennemgå de vigtigste grupperinger af substantiver. 

Substantiver, der ender på vokalerne -o eller -a  

På spansk er de to grammatiske køn hankøn (maskulinum) og hunkøn (femininum) forholdsvis lette at finde frem til, hvis substantivet ender på vokalerne -o eller -a.

Substantiver der ender på -o er typisk hankøn:

el perro

el helado

el libro

el gato

Derimod er substantiver der ender på -a typisk hunkøn:

la bicicleta

la silla

la idea

la mesa

Hvis et substantiv ender på en anden vokal end -a eller -o, er du nødt til at slå det op i en ordbog. Du skal desuden være opmærksom på, at tommelfingerreglen om -o og -a ikke gælder alle tilfælde. I de følgende afsnit vil vi gennemgå nogle vigtige undtagelser.

Substantiver der ender på -ma er maskulinum

De fleste substantiver, der har endelsen -ma er hankøn, selvom de slutter på vokalen -a. Dette gælder for eksempel nedenstående ord:

el problema

el clima

el idioma

el tema

el progama

Du kan huske dette på, at ord der ender på MA normalt er MAskulinum. Dog skal du være opmærksom på, at der også er enkelte undtagelser for denne regel. For eksempel er la cama hunkøn selvom det ender på -ma.

Foto, moto og mano

Ligesom der er nogle substantiver, der ender på -a og er hankøn, er der også nogle få substantiver der ender på -o, som er hunkøn. Her kan du se de mest almindelige:

Hånden er hunkøn

På spansk hedder hånden la mano og er femininum, selvom ordet ender på vokalen -o.

Jeg har ondt i hånden → Me duele la mano

Husk derfor at bøje tilhørende artikler, adje...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind