Stilistiske virkemidler og stilistisk analyse

Måske har du hørt betegnelser som “stilistiske virkemidler” og “stilistisk analyse” og undrer dig over, hvad det er, og hvad det har at gøre med sproglige virkemidler og sproglig analyse? De to ting forklarer vi dig på denne side.

Som du måske kan høre på ordet, handler stilistik om analyse af sproglig stil. En teksts stil udgøres af mange forskellige sproglige virkemidler som fx billedsprog, værdiladede ord og tone, som vi kan undersøge nærmere via en tekstanalyse. Traditionelt har stilistik været forbundet med skønlitteratur. At bruge stilistiske begreber på sagprosa er noget relativt nyt. I lærebogen Stilistik til tiden fra 2017 forklarer Kirsten Rask det sådan her:

Tidligere havde stilistikbøger udelukkende fokuseret på skønlitteraturen - de ville beskrive de sprogtekniske greb og midler som store forfattere og digtere benyttede i deres kunst. På dansk gælder det ikke mindst den store, klassiske stilistik af Ulla Albeck: Dansk stilistik fra 1939. Men når stilistik er læren om sprogets kreative udtryksmuligheder, hvorfor så begrænse det til romaner, lyrik og dramatik?

Kirsten Rasks poin...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind