Forvægt og bagvægt

Ét sprogligt virkemiddel inden for sætningsopbygning er forvægt og bagvægt. Det handler om, hvor tidligt verballeddet kommer i sætningen. Verballeddet (udsagnsleddet) er sætningens vigtigste informationskilde, så derfor betyder placeringen noget.

Brug for en huskeregel til at kende forskel på forvægt og bagvægt? “Bagvægt” starter med “b” ligesom “begyndelse”, og ved bagvægt står verballeddet netop i begyndelsen af sætningen.

Hvad er forvægt?

Forvægt finder vi især i formelt sprog, fx akademisk sprogbrug eller i information fra offentlige myndigheder. Forvægt betyder lidt firkantet sagt, at alle detaljerne står først i sætningen. Vi får altså en række grammatiske led og informationer, før verballeddet kommer.

Virkningen er, at sprogbrugen fremstår professionel og formel, men også tung og måske overdrevet akademisk. Det er udfordrende for vores hjerne, når vi først skal forholde ud til en række mindre led eller detaljer, før vi når til de centrale oplysninger om, hvad der sker i sætningen, og hvem der handler. Derfor kan sætninger med forvægt være svære at afkode.

Eksempel på forvægt

I det følgende eksempel er ordet “fortæller” verballeddet, som beskriver, hvad der foregår i sætningen. Understregningen viser forvægten med alle sætningens detaljer:

I morgen når vi har spist og ryddet op, og børnene er

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind