Rim

Rim er et meget gammelt sprogligt virkemiddel, der primært findes inden for skønlitteratur. Du møder det især i de ældre digte, salmer og folkeviser, som din dansklærer sikkert har givet dig for som lektie med stor begejstring. I dag finder vi primært rim i børnesange og -remser og inden for musikbranchen. Især rapgenren bruger mange forskellige former for rim.

Hvad er rim?

Der findes mange slags rim, men grundlæggende er et rim en gentagelse af en lyd i to eller flere ord i en tekst. Generelt har rim den virkning, at de fremhæver tekstens rytme. Vi siger også, at rim har en klangeffekt, fordi de påvirker den lydmæssige side af teksten. Det er naturligvis tydeligst, når teksten - fx et digt - bliver læst højt. Rim er et kraftfuldt virkemiddel, som vi straks lægger mærke til i teksten, og derfor skal det bruges med måde, så det ikke virker overdrevet eller ligefrem komisk.

På denne side opridser vi kort fem af de mest almindelige rimtyper.

Enderim

Du kan næsten høre på navnet, hvad det går ud på: Stavelserne, der rimer, skal stå i enden af linjerne. Det er den eneste mulige placering for denne rimtype. Emil Aarestrup bruger enderim i digtet “På Sneen”:

Hen over Torv og Gade,
Hvor Sneen laae, den hvide,
Belyst af Nattens Maane,
Jeg saae dig hastig skride.

Stavelsesrim

Det er stavelsesrim, når to stavelser rimer på hinanden. Helt konkret den sidste stavelse i ordene. Fx:

Jeg rimer, så du falder i svimer.

Stavelsesrim kan stå ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind