Antitese (modsætninger)

Antitese er et sprogligt virkemiddel og en modsætningsfigur, som du kan møde i både sagprosa og skønlitteratur. Det kaldes også antonymer eller bare modsætninger. En særlig underkategori er oxymoron.

Hvad er antitese?

En modsætning består i, at der opstilles to ting over for hinanden, altså et modsætningspar. Fx “liv og død”. Der skal være en sammenhæng mellem ordenes betydning, og derfor er “liv og hest” ikke et meningsfuldt modsætningspar.

Dog kan der være stor forskel på, hvor tæt de valgte modsætninger ligger op ad hinanden. Nogle tekster bruger modsætningspar, der er meget kendte (fx “liv og død”) eller kommer fra samme betydningsområde (fx “stor og lille”, der begge går på fysisk størrelse). Men andre tekster er mere nyskabende og har modsætningspar, som ikke umiddelbart ville give mening sammen uden for teksten, men som giver mening her. Det kan du se i vores skønlitterære eksempel længere nede.

Antitese er en sammenligning af to forskellige elementer. Derfor har det automatisk den virkning, at modtageren bedre forstår forskellen på de to elementer. Udover at skabe klarhed er antitese også velegnet til at sætte tingene på spidsen, fx i debatterende tekster. Forestil dig eksempelvis en politiker, der i en tale opstiller en kontrast mellem sine egne synspunkter og sin modstanders; her vil formålet være at fremstille egne synspunkter som det bedste valg. 

En tredje virkning er, at der skabes spænding eller dynamik i teksten, fx hvis de valgte modsætninger er store kontraster til hinanden. Det kan nemlig give en undertone af konflikt.

Eksempel på a

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind