Modsætninger (antitese)

Modsætninger er et sprogligt virkemiddel, som du kan møde i både sagprosa og skønlitteratur. Det kaldes også antitese. En særlig underkategori af modsætninger er oxymoron.

Hvad er modsætninger?

Som du næsten kan høre på ordet, består en modsætning i, at der opstilles to ting over for hinanden, altså et modsætningspar. Fx “liv og død”. Der skal være en vis sammenhæng mellem ordenes betydning; derfor er “liv og hest” ikke umiddelbart et meningsfuldt modsætningspar.

Dog kan der være stor forskel på, hvor tæt de valgte modsætninger ligger op ad hinanden. Nogle tekster bruger modsætningspar, der er meget kendte (fx “liv og død”) eller kommer fra samme betydningsområde (fx “stor og lille”, der begge går på fysisk størrelse). Men andre tekster er mere nyskabende og har modsætningspar, som ikke umiddelbart ville give mening sammen uden for teksten, men som giver mening i selve teksten, fordi sammenhængen bliver tydelig dér.

Modsætninger er en sammenligning af to forskellige elementer. Derfor har det automatisk den virkning i teksten, at modtageren bedre forstår forskellen på de to elementer. Udover at skabe klarhed er modsætninger også velegnet til at sætte tingene på spidsen, fx i debatterende tekster. Forestil dig eksempelvis en politiker, der i en tale opstiller en kontrast mellem sine egne synspunkter og sin modstanders; her vil formålet være at fremstille egne synspunkter som det bedste valg. 

En tredje virkning er, at antitese kan skabe spænding eller dynamik i teksten, fx hvis de valgte modsætninger er store kontraster til hinanden. Det kan nemlig give en undertone af konflikt.

Eksempel på modsætninger

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind