Anafor og epifor

Der findes mange former for gentagelsesfigurer, og her er anafor og epifor to af de mest almindelige. De har samme virkning, men den kan variere efter teksttypen: Anafor og epifor virker forstærkende (som al gentagelse) og kan desuden bruges til at skabe en stemning, følelse eller holdning i teksten.

Du kan i øvrigt bruge alfabetet som huskeregel, når du skal huske forskel på anafor og epifor: “a” kommer før “e” i alfabetet, og anaforen står netop allerførst i en sætning, mens epiforen står efter.

Hvad er en anafor?

Det kaldes anafor, når vi har gentagelse i begyndelsen af flere led eller sætninger, som følger tæt efter hinanden. Det er et relativt kraftfuldt virkemiddel, som er svært at overse eller overhøre i teksten. Virkemidlet er mere udbredt end dets fætter, epiforen. Det er især i argumenterende teksttyper (fx taler og debatindlæg) samt lyrik, at du møder anaforen.

Eksempel på anafor

Det følgende eksempel er fra Mette Frederiksens tale efter Europa-Parlamentsvalget 2019. Allerede fem linjer inde i talen kommer en anafor:

Og hvad er det, det her valg har handlet om for os?

Det har handlet om at finde de rigtige svar på klimakrisen.

Det har handlet om at bekæmpe skattesnyd og skattesvig.

Det har handlet om at sikre dans

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind