Subjektiv og objektiv skrivestil

En afsender kan skrive på en subjektiv og personligt vinklet måde eller på en objektiv og saglig måde. Valget påvirker tekstens tone og stilleje. Det er især relevant, når du arbejder med sagprosatekster.

Har du brug for en huskeregel til at kende forskel på subjektiv og objektiv? Ordet “subjektiv” starter med “s” ligesom “selv”, og du tager netop udgangspunkt i dig selv, når du er subjektiv.

Hvad er subjektiv skrivestil?

Den subjektive stil er kendetegnet ved, at afsenderen bruger egne erfaringer og holdninger, ligesom han bruger de personlige pronominer ”jeg”, ”mig” og ”vi”. Samtidig er der en tendens til uformelt eller følelsespræget sprog.

Vi bruger subjektiv skrivestil, når vi ønsker at skabe en følelse af fællesskab og identifikation hos modtageren. Hvis modtageren identificerer sig med tekstens holdninger eller verdensbillede, kan afsenderen netop opnå modtagerens opbakning. Den subjektive vinkel kan også være med til at opbygge afsenderens troværdighed, fx hvis afsenderen skriver om emnet hundeopdragelse og sørger for at betone sine personlige erfaringer med mange års hundehold.

Men afsenderen risikerer også at fremstå uprofessionel og som en, der er for farvet af sit personlige perspektiv. Især en veluddannet modtager vil ofte være på vagt over for den subjektive stil. Det er også en del af forklaringen på, at du sjældent møder denen stil i tekstgenrer som nyhedsartikler eller lærebøger. Til gengæld trives den i blogindlæg, debatindlæg og på de sociale medier, hvor den subjektive vinkel er almindelig og accepteret.

Eksempel på subjektiv skrivestil:

Lad os tage et eksempel fra en kronik om emnet børneopdragelse, som indeholder subjektive træk:

Jeg har meget svært ved at forestille mig et samfund af ordentlige mennesker, uden at det involverer noget opdrag

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind