[52]

Sproglige virkemidler

Vores kompendium om sproglige virkemidler er skrevet af erfarne undervisere og forklarer dig, hvad fx metafor, besjæling og anafor er, inkl. konkrete eksempler. Sproglige virkemidler findes i både skønlitteratur og sagprosa, og du møder dem konstant i danskfaget. Herunder hører også stilistiske og retoriske virkemidler. Det forklarer vi nærmere. 

Vores kompendium er opbygget som et opslagsværk, så du lynhurtigt finder det, du har behov for at vide. Du kan både bruge det, når du skal analysere andres tekster, såsom noveller og digte, og når du selv skal skrive en tekst, såsom en danskopgave eller dit SRP. 

Indholdet i kompendiet er struktureret i fem hovedinddelinger:

  1. Sætningsopbygning: Vi starter på sætningsniveau og gennemgår, hvad sætningernes længde og opbygning betyder for måden, modtageren opfatter teksten på.
  2. Ordvalg: Netop det ordvalg, en afsender vælger til sin tekst, har betydning for den virkning, teksten har på sin modtager. Vi gennemgår betydningen af ordklasser, ords værdiladning og begrebet semantiske skemaer eller felter.
  3. Stil og tone: En teksts stil og tone påvirkes af mange elementer (bl.a. sætningsopbygning og ordvalg) og betyder meget for, hvordan teksten ender med at “lyde”. Fx om den virker formel eller uformel. Vi forklarer fagbegreberne højt, lavt og neutralt stilleje, subjektiv og objektiv skrivestil samt ironi og humor.
  4. Billedsprog: Billedsprog (eller troper) kan skabe en bestemt stemning i en tekst og fremstille emnet på en positiv eller negativ måde. Vi forklarer forskellen på litterære og kognitive metaforer, og vi gennemgår mere specifikke former for billedsprog såsom personifikation og symbol.
  5. Sproglige figurer og andre virkemidler: De sproglige figurer går både på stil og retorik. Der findes mange af dem - fx anafor, epifor, trikolon og forskellige rimtyper. Vi opridser de mest almindelige sproglige figurer for dig, men vi kommer også omkring andre virkemidler, fx intertekstualitet.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Sproglige virkemidler

[52]
Bedømmelser
  • 09-06-2021
    Givet af EUX-elev på 2. hovedforløb
    Der mangler lidt en vejledning til hvordan man laver en dansk analyse med Retoriske stilfigurer
  • 25-09-2015
    ...........................
  • 02-12-2016
    Givet af 2.g'er på STX
    God vejledning...
  • 13-03-2024
    Givet af 3.g'er på STX