Parallelisme

Parallelisme er et sprogligt virkemiddel, som er i familie med gentagelsen. Du kan støde på det i både skønlitteratur og sagprosa. Det er fx et yndet værktøj i taler og reklameslogans.

Hvad er parallelisme?

Begrebet bruges typisk om situationer, hvor vi har to eller flere sætninger med ens opbygning; sætningsstrukturen er altså parallel. Helt konkret vil du kunne se, at sætningerne eller udsagnene bruger de samme ordklasser og/eller ord med nogenlunde samme længde og antal stavelser.

Brugen af parallelisme i en tekst har typisk en forstærkende virkning, fordi det kan virke understregende på en pointe eller fange modtagerens opmærksomhed.

Som nævnt er dette virkemiddel i familie med gentagelsen, men der er forskel: Hvor vi med parallelismen ofte kun har en lignende struktur, har vi ved gentagelsen en identisk struktur.

Eksempel på parallelisme

Lad os tage et hurtigt eksempel fra virkelighedens verden, nemlig logistikfirmaet GLS’ slogan:

Dine pakker
Vores passion!

Her kan du se, at de to udsagn matcher hinanden, når det kommer til længde og ordklasser. Hver linje rummer et pronomen og et substantiv, og antallet af stavelser i ordene er faktisk også ens. Sloganet lyder godt, er let at huske og fungerer derfor godt som reklame for firmaet. ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind