Kognitive metaforer

I dit arbejde med sproglige virkemidler kan du støde på kognitive metaforer. Denne type metafor kaldes også “hverdagsmetaforer”. Du tænker måske på metaforer som noget, der kun findes i litteraturen og i dansktimerne, men faktisk bruger vi bunkevis af metaforer i dagligdagen, og det er typisk de kognitive af slagsen. (Metaforerne i litteraturen kaldes litterære metaforer).

​​​​​​​Hvad er kognitive metaforer?

Traditionelt forbandt man hovedsageligt metaforer med litteratur. Men i 1980’erne begyndte især amerikanske sprogforskere at interessere sig for metaforerne i vores hverdagssprog. De fandt ud af, at metaforik er en uundværlig del af sproget, som især kommer til syne, når vi taler om abstrakte begreber som fx tiden, samfundet eller menneskelige relationer. På den måde hjælper metaforerne os med at sanse og forstå verden. Ordet “kognitiv” har netop at gøre med at erkende eller forstå noget.

Taler vi fx om begrebet kærlighed, så bruger vi stort set altid metaforer uden at tænke over det. Vi kan fx sige, at “vores forhold bygger på tillid” (byggemetafor), “hun gav mig et koldt blik” (varmemetafor) eller “de voksede fra hinanden” (kropsmetafor). Kærlighed i sig selv er uendeligt komplekst, mens bygninger, varme, kroppe og rejser er simple fænomener, som vi har masser af almindelige erfaringer med.

Vi bruger kognitive metaforer i talesprog, men også i sagprosatekster såsom chatbeskeder, debatindlæg, avisartikler (især om sport og politik), reklamer og taler. Du bruger og møder altså et utal af dem hver eneste dag.

Ligesom metaforer i litteraturen kan de kognitive metaforer i hverdagen have flere forskellige virkninger. Som du kan se i kærlighedseksemplet ovenfor, bruger vi først og fremmest hverdagsmetaforerne for at tydeliggøre noget, så det bliver lettere at forstå.

Et andet eksempel på denne konkretisering er fx de mange metaforer, vi finder inden for faglig formidli...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind