Kognitiv metafor

I dit arbejde med sproglige virkemidler kan du støde på kognitive metaforer. Denne type metafor kaldes også “hverdagsmetaforer”. Du møder dem især i dagligsproget og i sagprosatekster. 

Hvad er en kognitiv metafor?

Traditionelt forbandt man hovedsageligt metaforer med litteratur. Men i 1980’erne begyndte især amerikanske sprogforskere at interessere sig for dem, der findes i vores hverdagssprog. De fandt ud af, at metaforik er en uundværlig del af sproget, som især kommer til syne, når vi taler om abstrakte begreber som fx tiden, samfundet eller menneskelige relationer. På den måde hjælper metaforerne os med at sanse og forstå verden. Ordet “kognitiv” har netop at gøre med at erkende eller forstå noget.

Taler vi fx om begrebet kærlighed, så bruger vi stort set altid metaforer uden at tænke over det. Vi kan fx sige, at “vores forhold bygger på tillid” (byggemetafor), “hun gav mig et koldt blik” (varmemetafor) eller “de voksede fra hinanden” (kropsmetafor). Kærlighed i sig selv er uendeligt komplekst, mens bygninger, varme og kroppe er simple fænomener, som vi har masser af erfaringer med.

Vi bruger fx kognitive metaforer i talesprog, men også i sagprosatekster såsom chatbeskeder, sms'er, debatindlæg, avisartikler (især om sport og polit...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind