Semantisk skema (semantisk felt)

I dit arbejde med sproglige virkemidler kan du også se på semantiske skemaer i teksten. De kaldes også semantiske felter. De kan hjælpe dig til at opdage en større sproglig sammenhæng i teksten.

Hvad er semantiske skemaer?

Navnet kommer af ordet semantik, der netop betyder “læren om betydning”. At finde semantiske skemaer i en tekst går ud på at gruppere ordene i teksten efter deres betydning. Helt konkret skal du lede efter en gruppe af ord, der tilhører samme område eller emne. Fx hører ordene “skoletaske”, “computer”, “penalhus” og “tavle” alle til et område, vi kunne kalde “skole”.

Du kan finde skemaer i både sagprosa og skønlitteratur. Inden for skønlitteratur er især digte og salmer oplagte. Men det kan også være relevant at placere bestemte ord fra en novelles indledning i et semantisk skema. Årsagen er, at hele historiens stemning ofte bliver slået an i det indledende afsnit. Skal stemningen i novellen fx være truende, vil der måske være en række negative ord i indledningen, som kan grupperes i samme betydningsområde.

Inden for sagprosa er avisartikler om politik eller sport et godt eksempel: Her vil der tit være ét semantisk skema om selve sportsgrenen (fx “fodbold”) og et andet, vi kunne kalde “krig”. Sportsjournalister låner nemlig ofte ordvalg, vi normalt forbinder med kamphandlinger, såsom “sejrrig”, “hejse det hvide flag” og “projektil”. Det giver en dramatisk effekt. Du kan se et eksempel på det i vores sektion om kognitive metaforer.

Eksempel på semantiske skemaer i sagprosa

Vi finder et eksempel på semantiske skemaer i en humoristisk artikel fra gratisavisen metroXpress fra 2010. Artiklen er en kommentar til, hvordan lederne i regeringen og oppositionen samarbejder rent politisk, og sammenligner det med at deltage i tv-programmet Vild med dans. Vi har markeret de to skemaer med ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind