Humor

Humor er et virkemiddel, vi ser i mange medier og tekster, hvor det fx skaber en let stemning og dermed god kontakt til modtageren. Men det er også et virkemiddel, som kan kommunikere svære og alvorlige budskaber. Et eksempel er den danske film Blinkende lygter, der handler om omsorgssvigt af børn og kriminalitet, men som skildrer det på en humoristisk måde.

Hvad er humor?

Humor opstår, fordi vi får revet huller i vores normale verdensopfattelse. Vi skal altså læse, se eller høre noget, som ikke er i tråd med vores forventninger til, hvordan tingene normalt er. Forestil dig fx, at din dansklærer møder ind til time iført et gigantisk bamsekostume. OK, det kan måske også være en skræmmende tanke. Men pointen er, at det vil rive hul i den måde, du normalt opfatter verden. Og det vil ofte udløse latter.

Overordnet kan vi skelne mellem tre typer af humor. Den første type bygger på overlegenhed. Den ser du i mange tv-reklamer, hvor vi griner af folk, der er dumme eller klodsede. Vi griner, fordi vi er glade for, at det ikke er os. Den pinlige tv-serie (med tilhørende spillefilm) Klovn har noget af det samme.

Den anden type humor bygger på forløsning. Her kan humoren være en måde, hvor vi har lov til at tale om ting, som normalt er tabuiserede, og dermed overskride de normale grænser for, hvad man må sige. Det kan være død, religion, sex eller kroppens tabubelagte sider. Klovn har også elementer af denne type.

Den tredje type humor bygger på ren uoverensstemmelse. Vi fik et klart eksempel på dette, da statsminister Mette Frederiksen brød sammen af grin under en seriøs redegørelse i Folketinget. Uoverensstemmelsen bestod i, at emnet for redegørelsen var noget så usædvanligt (eller direkte bizart) som statens køb af fire cirkuselefanter og en kamel ved navn Ali; det afviger en del fra den typiske redegørelse i Folketinget. Der var altså en uoverensstemmelse mellem den konkrete situation og normen, og derfor blev situationen morsom.

Humor i tekster kan skabes på mange måder i sproget. Lige fra et forkert anbragt komma i sætningen ”Vi spiser kager der smager som mormor, og mor lavede dem”, over ordspil som ”Det er kanon, Jon” til fremstillinger af situationer og handlinger, som virker dumme eller mærkværdige.

Eksempler på humor i sagprosa

Humor i sagprosa forekommer langt oftere, end du måske tror. Især er det et udbredt virkemiddel i debatterende tekster som fx læserbreve, debatindlæg og politiske taler. Men humor ses også meget ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind