Ordspil

Ordspil er et af de sproglige virkemidler, vi møder og bruger i vores dagligdag - måske uden at tænke over det. Fx bygger megen humor og vittigheder på ordspil.

Hvad er ordspil?

Når vi laver et ordspil, leger vi med ords betydning. Det kan dreje sig om, at vi indsætter et ord i en ny kontekst, eller at vi “spiller” på forholdet mellem betydning og udtale. Uanset hvad er resultatet, at noget nyt og overraskende opstår. Virkningen er typisk, at tekstens afsender fremstår sjov eller intelligent, og modtageren kan reagere ved at le eller blive eftertænksom, fordi ordspillet måske sætter tanker i gang.

En af fortidens mestre inden for ordspil var den engelske dramatiker William Shakespeare. Hans ordspil bidrog ofte med humor eller et ekstra betydningslag i fortællingen. Nogle moderne genrer bruger ordspil mere end andre, fx rapmusik eller avisartikler (især overskrifterne). Reklamer bruger også tit ordspil i deres slogans for at skille sig ud. Som nu skobutikken med sloganet: “Kan De ikke lide høje hæle, kan De få et par flade.”

Eksempler på ordspil i sagprosa

Et eksempel på ordspil er Jakob Ellemann-Jensens tale til Venstres landsmøde i 2017. Talen er en humoristisk beskrivelse af en typisk dag som politiker, og allerede i indledningen fortæller Ellemann, at hans dag starter med, ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind