Odysséen

Her får du hjælp til analyse af Odysséen af Homér, som mange arbejder med i Oldtidskundskab på STX. Vi går i dybden med de mest populære sange og hjælper dig med at forstå og analysere dem. Vi kommer ind på handlingen, opbygningen, temaerne og de vigtigste personer i eposet.

Du får også en forklaring på metrikken (rytmen) og analysehjælp til de typiske virkemidler, som går igen gennem hele Homers Odyssé. Endelig kan du finde baggrundsviden og referater, der hjælper dig til at få en god forståelse af teksten – vi giver både sammendrag af værket som helhed og sammendrag af de enkelte sange.

Hvad handler Odysséen om?

Odysséen er et græsk epos fra oldtiden. Et epos er en længere fortælling på vers, der som regel handler om fortidens helte og deres bedrifter. Man regner med, at Odysséen er blevet til omkring år 675 f.kr., men handlingen foregår tilbage i mykensk bronzealder, ca. år 1200 f.kr. 

Grundlæggende handler eposet om Odysseus’ rejse fra krigen i Troja og hjem til den græske ø Ithaka, hvor han er konge. Denne hjemrejse tager 10 år, fordi havguden Poseidon bliver vred på Odysseus og forsinker ham. I løbet af de 10 år kommer Odysseus ud for mange udfordringer og eventyr. Det overordnede tema i eposet er altså Odysseus’ hjemrejse.

Homer begynder på en måde midt inde i historien, for i sang 1 har Odysseus allerede været undervejs på sin hjemrejse i næsten 10 år. De fleste af hans eventyr hører vi faktisk om i form af tilbageblik i sang 9-12, hvor Odysseus fortæller om sine oplevelser. I sang 1-4 er der mest fokus på Odysseus’ søn, Telémachos, som af gudinden Athene sendes ud på en rejse for at høre nyt om sin far. Da det endelig lykkes Odysseus at nå hjem til Ithaka (sang 13-14), mødes han med Telémachos, og de planlægger sammen, hvordan de skal gøre det af med bejlerne (sang 16-19). Til slut dræber Odysseus alle bejlerne og genvinder kongetronen over Ithaka (sang 20-24). Odysséen ender altså lykkeligt ligesom i et eventyr eller en komedie. Dette står i modsætning til Homérs andet epos, Iliaden, som ender ulykkeligt ligesom en tragedie.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Odysséen

[84]
Bedømmelser
 • 13-09-2022
  Givet af 3.g'er på STX
  En fremragende analyse, men der er ifølge lærerne ikke ligeså mange homeriske lignelser, som I påstår.
  Mange tak for din meget brugbare feedback. Der er en glidende overgang mellem, hvad der homeriske lignelser, og hvad der 'bare' er sammenligning. Men i dette tilfælde har dine lærere nok ret. Vi har derfor ændret nogle af tilfældene til sammenligning i stedet for homeriske lignelse. Mvh. redaktionen på Studienet
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 09-02-2020
  Givet af 3.g'er på STX
  Det er nederen at alle sangene ikke er med i jeres kompendium, men det der er med er godt
  Hej. Tak for din bedømmelse. Vi har lavet hjælp til de mest brugte sange, men vi vil ikke afvise, at vi i fremtiden kommer til at lave hjælp til flere sange :)
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 05-03-2024
  Givet af 3.g'er på STX
  super
 • 05-11-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  rigtig god hjælp