Odysséen

Her får du hjælp til analyse af Odysséen af Homer, som mange arbejder med i Oldtidskundskab på STX. Vi går i dybden med de mest populære sange og hjælper dig med at forstå og analysere dem. Vi kommer ind på handlingen, opbygningen, temaerne og de vigtigste personer i eposet.

Du får også en forklaring på metrikken (rytmen) og analysehjælp til de typiske virkemidler, som går igen gennem hele Homers Odyssé. Endelig kan du finde baggrundsviden og resuméer, der hjælper dig til at få en god forståelse af teksten – vi giver både sammendrag af værket som helhed og sammendrag af de enkelte sange.

NB: Vi udgiver denne webbog løbende, efterhånden som vi får udarbejdet hjælp til sangene i Odysséen.

Hvad handler Odysséen om?

Odysséen er et græsk epos fra oldtiden. Et epos er en længere fortælling på vers, der som regel handler om fortidens helte og deres bedrifter. Man regner med, at Odysséen er blevet til omkring år 675 f.kr., men handlingen foregår tilbage i mykensk bronzealder, ca. år 1200 f.kr. 

Grundlæggende handler eposet om Odysseus’ rejse fra krigen i Troja og hjem til den græske ø Ithaka, hvor han er konge. Denne hjemrejse tager 10 år, fordi havguden Poseidon bliver vred på Odysseus og forsinker ham. I løbet af de 10 år kommer Odysseus ud for mange udfordringer og eventyr.

Homer begynder på en måde midt inde i historien, for i sang 1 har Odysseus allerede været undervejs på sin hjemrejse i næsten 10 år. De fleste af hans eventyr hører vi faktisk om i form af tilbageblik i sang 9-12, hvor Odysseus fortæller om sine oplevelser. I sang 1-4 er der mest fokus på Odysseus’ søn, Telémachos, som af gudinden Athene sendes ud på en rejse for at høre nyt om sin far. Da det endelig lykkes Odysseus at nå hjem til Ithaka (sang 13-14), mødes han med Telémachos, og de planlægger sammen, hvordan de skal gøre det af med bejlerne (sang 16-19). Til slut dræber Odysseus alle bejlerne og genvinder kongetronen over Ithaka (sang 20-24). Odysséen ender altså lykkeligt ligesom i et eventyr eller en komedie. Dette står i modsætning til Homérs andet epos, Iliaden, som ender ulykkeligt ligesom en tragedie.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Odysséen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.