Resumé og opbygning

Her får du et resumé af Odysséen af Homér og et overblik over opbygningen af eposet, som i alt består af 24 sange. Historien fortælles ikke fuldstændig kronologisk, og derfor er det godt at få et overblik over handlingen, så man kan finde rundt i den. 

På denne side får du en oversigt over opbygningen af Odysséen og et resumé af handlingen som helhed. Du kan desuden finde mere detaljerede sammendrag af de enkelte sange på siderne om 1. sang, 5. sang, 6. sang, 9. sang, 10. sang, 12. sang og 23. sang

Opbygning af handlingen

Odysséen er bygget op på en lidt speciel måde, for den begynder ikke ved starten af Odysseus’ hjemrejse. Historien er ikke helt kronologisk (i tidsbestemt rækkefølge), men begynder på en måde midt inde i handlingen. 

Da sang 1 begynder, har Odysseus allerede været undervejs på sin hjemrejse i næsten 10 år. Og de fleste af hans eventyr hører vi faktisk om i form af et langt tilbageblik i sang 9-12, hvor Odysseus fortæller om sine oplevelser.

En anden særlig ting ved opbygningen er, at Odysseus overhovedet ikke optræder i de fire første sange. De handler derimod først og fremmest om hans søn, Telémachos, der sendes ud på en rejse af gudinden Athene. Dette virkemiddel kaldes retardering, hvilket betyder, at hovedhandlingen udskydes, så spændingen stiger. Da vi endelig møder Odysseus i 5. sang er det en forløsning af den spændingsopbygning, der sker i de fire første sange, hvor Odysseus hele tiden er indirekte til stede gennem andres ord og følelser.

Oversigt over handlingen i kronologisk rækkefølge

Hvis vi prøver at placere sangene i kronologisk rækkefølge efter handli...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind