5. sang

Her får du grundig hjælp til at forstå og analysere 5. sang i Odysséen af Homer. Det er i denne sang, hvor gudinden Kalypso lader Odysseus rejse hjemad, efter hun har holdt på ham i syv år. Vi går i dybden med indholdet og kommer også ind på sproglige virkemidler som epiteter, formelvers og homeriske lignelser. Desuden får du resuméer af handlingen og ordforklaringer, som hjælper dig med at forstå teksten.

På denne side giver vi dig først et overblik over baggrunden for handlingen og et resumé af indholdet af 5. sang. Vi har delt sangen ind i tre afsnit, som vi analyserer hver for sig.  På de næste sider finder du grundige analyser af disse afsnit:

Vers 1-150: Hermes sendes til Kalypso
Vers 151-281: Kalypso lader Odysseus rejse
Vers 282-493: Odysseus kæmper på havet og når faiakernes kyst

Baggrunden for handlingen i sang 5

Baggrunden for handlingen er, at Zeus og de andre guder (undtagen Poseidon) i sang 1 besluttede, at Odysseus skal have lov til at komme hjem til Ithaka. Samtidig tog Athene til Ithaka og opmuntrede Telémachos, Odysseus’ søn, til at foretage en rejse for at høre nyt om sin far. Denne rejse har Telémachos været på i sang 3-4, hvor han har fundet ud af, at Odysseus har lidt skibbrud og nu er fanget på Kalypsos ø. Sang 5 tager tråden op fra sang 1, vers 1-87. 

Resumé af sang 5 som helhed

Zeus sender Hermes afsted til Kalypsos ø med besked om, at hun skal frigive Odysseus. Planen for Odysseus er, at han først skal sejle til Faiakernes land og dernæst hjem til Ithaka. Hermes møder Kalypso i hendes grotte og fortæller, hvad Zeus har besluttet. Kalypso bliver vred, for hun har planlagt at gifte sig med Odysseus, men hun vælger alligevel at adlyde Zeus’ ordre. Kalypso finder Odysseus og fortæller ham, at han nu har lov til at rejse, og at hun endda vil hjælpe ham på vej.

De spiser aftensmad sammen, og Kalypso gør det klart for Odysseus, at han ville få et meget mere behageligt liv, hvis han blev på øen sammen med hende. Odysseus giver hende ret, men holder alligevel fast i sit ønske om at rejse hjem. I løbet af de næste...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind