Vers 1-140

Her får du grundig hjælp til vers 1-140 af 6. sang i Homers Odyssé. Det overordnede indhold i disse vers er, at Athene får prinsessen Nausikaa til at køre til floden for at vaske tøj.

Sammendrag

Vers 1-80: Odysseus ligger og sover i en skov på faiakernes kyst, efter at han har lidt skibbrud og med nød og næppe er nået i land (i sang 5). Athene besøger nu i en drøm faiakernes smukke prinsesse, Nausikaa, og opfordrer hende til at tage til floden for at vaske tøj til sit bryllup. Da Nausikaa vågner, beder hun sin far (kong Alkinoos) om at få lov at bruge en vogn til at køre til floden med vasketøj. Faren giver lov, og Nausikaas mor giver hende mad, vin og en fin olie med til turen.

Vers 81-140: Sammen med sine tjenestepiger kører hun til floden og vasker tøjet, og derefter leger de en boldleg. Athene sørger for, at Odysseus bliver vækket, og han kravler ud af det krat, hvor han har sovet. Pigerne bliver forskrækkede, da de ser ham, og de flygter alle sammen, undtagen Nausikaa som bliver stående.

Ordforklaringer og hjælp til at forstå teksten

Klik for at se ordforklaringer og få hjælp til at forstå v. 1-140 af 6. sang.

Ordforklaringer
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Analyse og kommentar

Herunder finder du hjælp til analyse og fortolkning af vers 1-140 i sang 6.

Athene dirigerer handlingen (v. 13-40, 110-140)

En generel pointe i Odysséen er, at det overordnet set er guderne, der bestemmer handlingen. Det ser vi tydeligt i begyndelsen af 6. sang, hvor Athene får tingene til at ske, sådan at Nausikaa kommer ned til floden, hvor Odysseus sover. Athene taler til prinsessen, mens hun sover:

“Sikken forsømmelig p...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind