Odysseus, øvrige personer og guder

På denne side finder du viden om Odysseus og de andre vigtige personer og guder, som spiller en rolle i Odysséen. Vi ser på personernes kendetegn og deres funktioner i eposet.

Odysseus

Odysseus er naturligvis hovedpersonen i Odysséen. Han er søn af Laërtes og konge over øen Ithaka i det vestlige Grækenland. Sammen med sin kone, dronning Penelope, har han sønnen Telémachos, som de fik kort inden, Odysseus rejste til Troja.

Odysseus har spillet en hovedrolle i grækernes krig mod byen Troja. Det var nemlig ham, der fandt på at erobre Troja ved hjælp af den trojanske hest. Efter 10 års krig i Troja, sejler han hjemad mod Ithaka. Hans hjemrejse bliver dog kraftigt forstyrret, og det ender med at tage yderligere 10 år, før han kommer hjem til Ithaka. I alt er han altså borte i 20 år.

Som konge af Ithaka har Odysseus en høj status og står højt i ære. Og som én af Trojas erobrere har han oparbejdet et stort ry og et godt omdømme. Dette ry (kleos) bliver endnu større og mere udbredt gennem fortællingerne om hans eventyr og oplevelser på hjemrejsen fra Troja.

Karaktertræk og kendetegn

Odysseus er på mange måder en klassisk græsk helt, og så dog alligevel lidt anderledes. Han er en fremragende kriger, er klog og veltalende og respektindgydende. Desuden ærer og respekterer han guderne, så godt han kan, og han værner om sin ære og sit ry. Alt dette passer med den klassiske helt.

Hans allermest fremtrædende kendetegn er dog, at han er sn...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind