1. sang

Her får du hjælp til at forstå og analysere 1. sang af Odysséen. Vi går i dybden med indholdet af versene og analyserer tekstens temaer. Desuden får du resuméer af handlingen og hjælp til at finde de sproglige virkemidler som fx epiteter og formelsprog.

På denne side får du et resumé og et overblik over baggrunden for handlingen i 1. sang, hvilket er vigtigt for at forstå eposet. På de næste sider følger så grundige analyser og kommentarer til sangen. Vi har delt sang 1 ind i tre afsnit, som indholdsmæssigt giver mening:

Vers 1-95: Musepåkaldelse, Gudernes beslutning om Odysseus
Vers 96-318: Athene hos Telémachos
Vers 319-444: Telémachos står frem over for bejlerne

Baggrunden for handlingen 

Baggrunden for handlingen i sang 1 er, at Odysseus sammen med de andre græske helte har erobret og ødelagt byen Troja efter 10 års krig (dette skildres delvist i Iliaden af Homer). Alle de overlevende grækere er kommet hjem fra krigen, undtagen Odysseus. Han har sammen med sine mænd været undervejs i næsten 10 år uden at nå hjem, fordi havguden Poseidon har forhindret ham i det. Til gengæld har han oplevet mange spændende eventyr. Da sang 1 begynder, er Odysseus fanget på en ø, og han har i alt været væk hjemmefra i næsten 20 år.

Samtidig er der krise på Odysseus’ ø, Ithaka, hvor han er konge. Eftersom Odysseus ikke er kommet hjem, bejler mange stormænd til hans kone, dronning Penelope. Den, som Penelope vælger til mand, vil blive den nye konge. Bejlerne regner med, at Odysseus er død, og Penelope kan snart ikke trække tiden længere, selvom hun hader alle bejlerne og kun længes efter Odysseus. Bejlerne opholder sig i Odysseus’ kongeborg, hvor de æder og drikker og fester - på husets regning. De er godt i gang med at fortære alle Odysseus’ rigdomme af kvæg og vin (rigdom bestod i høj grad af antallet af kvæg, man ejede).

Odysseus’ søn, Telémachos, spiller en central rolle i Odysséen. Telémachos har nærmest opgivet håbet om, at hans far nogensinde vil vende hjem, og han hader bejlerne, som groft udnytter ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind