9. sang

Få grundig hjælp til 9. sang i Odysséen af Homér. Det er i denne sang, hvor Odysseus fortæller om sine oplevelser hos kikonerne, lotofagerne og - ikke mindst - hos Kyklopen Polyfemos. Disse eventyr fortælles i tilbageblik, mens Odysseus er gæst hos faiakernes konge. Sang 9-12 er en sammenhængende fortælling, som også kaldes apologerne.

På denne side forklarer vi om baggrunden for handlingen, og vi giver et fyldigt resumé af 9. sang som helhed. På de næste sider får du grundig hjælp til forståelse, analyse og fortolkning af de enkelte dele af sangen. Vi går i dybden med de centrale temaer og de vigtigste karakterer, nemlig Odysseus og Kyklopen. Desuden får du en oversigt over brugen af sproglige virkemidler som epiteter, formelsprog og sammenligninger. 

Vi har delt sang 9 ind i fire dele, som vi analyserer hver for sig:

Vers 1-176: Kikonerne, lotofagerne og kyklopernes land
Vers 177-306: I Kyklopens hule
Vers 307-414: Pælen stanges i Kyklopens øje
Vers 415-566: Odysseus slipper ud af Kyklopens hule

Baggrunden for handlingen

Baggrunden for handlingen i 9. sang er, at Odysseus har lidt skibbrud (i sang 5) og har reddet sig i land hos faiakernes folk. Her har han mødt prinsessen Nausikaa (sang 6), og han er blevet godt modtaget af faiakernes konge og dronning, Alkinoos og Arete, som har lovet at hjælpe ham hjem (sang 7). Under en fest hos kongen synger en rhapsode om krigen i Troja, og Odysseus begynder at græde pga. minderne fra krigen. Kong Alkinoos spørger så Odysseus, hvem han er, og hvad han har oplevet på sine rejser (sang 8).

Resumé af 9. sang som helhed

Odysseus fortæller, hvem han er, og begynder på historierne om de ting, han har oplevet på sin rejse. Først kom han og mandskabet til kikonernes land, hvor de de plyndrede en by. Odysseus befalede, at de derefter skulle sejle væk med det samme, men hans mandskab lystrede ikke. Derfor nåede Kikonerne at hente forstærkninger og gik til modangreb. Seks mand fra hvert af Odysseus’ tolv skibe blev dræbt, in...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind