12. sang

Her finder du hjælp til at forstå og analysere 12. sang i Odysséen af Homer. Det er blandt andet i denne sang, at Odysseus kommer til Sirenerne, og hvor hans mandskab slagter solgudens okser.

På denne side får du et overblik over baggrunden for handlingen og et fyldigt resumé af sang 12. På de følgende sider går vi så i dybden med analyse og tolkning af versene. Vi giver dig ordforklaringer og hjælp til forståelse af sangen, og vi ser nærmere på de centrale temaer. Vi giver dig også hjælp til at genkende sproglige virkemidler som fx formelsprog, epiteter og sammenligninger.

Vi har inddelt 12. sang i tre afsnit, som følger handlingen i sangen:

    Vers 1-150: Kirke fortæller om farerne som venter Odysseus
Vers 151-259: Sirenernes sang, Skylla og Charybdis
 Vers 260-453: Solgudens okser

 

Baggrunden for handlingen

Baggrunden for handlingen i 12. sang er, at Odysseus er i gang med at fortælle om oplevelserne på sin lange rejse. Han beretter om oplevelserne i et langt tilbageblik, mens han er gæst…

...

Resumé af 12. sang som helhed

Da Odysseus og hans mænd kommer tilbage til Kirkes ø, forklarer Kirke om den videre rejse, og hvilke farer de vil møde. Først vil de nå til Sirenerne, som er to havfruer, der synger så smukt, at alle, der hører det, bliver fortryllede og aldrig kommer væk igen. Herefter vil de komme til et snævert stræde med klipper på begge sider. På den ene side af strædet bor monsteret Skylla, som har seks ben og seks hoveder. På den anden side findes Charybdis, som er en altopslugende hvirvelstrøm. Odysseus får at vide, at han umuligt kan nå igennem dette stræde uden tab af mænd. Endelig vil de komme til en ø, hvor solguden har sine hellige okser gående. Disse dyr skal de lade være i fred, for hvis de dræber nogen af dem, vil det blive straffet hårdt. Da Kirke er færdig med at fortælle, og det bliver morgen, sejler Odysseus og mandskabet videre. (vers 1-150)

Da de nærmer sig Sirenernes ø, får mandskabet voks i ørerne, så de intet kan høre, og Odysseus bliver bundet stramt til skibets mast. Mænden…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind