23. sang

Her får du hjælp til at forstå og analysere 23. sang i Odysséen af Homer. Det er blandt andet i denne sang, at Odysseus genforenes med sin kone Penelope, efter de har været adskilt i tyve år. Vi går i dybden med handlingen og tolker på personer og temaer. Vi kommer også ind på virkemidler som epiteter, sammenligninger, homeriske lignelser samt formelsprog og formelvers.

På denne side får du et overblik over baggrunden for handlingen i 23. sang og et resumé af sangen som helhed. På de næste sider ser vi nærmere på analyse af sangen. Vi har inddelt den i tre afsnit, som vi analyserer hver for sig:

Vers 1-152: Penelopes tvivl
Vers 153-287: Odysseus består Penelopes prøve
Vers 288-372: Genforeningen, Odysseus fortæller Penelope om sine oplevelser

Baggrunden for handlingen

Baggrunden for handlingen i 23. sang er, at Odysseus efter tyve års fravær er kommet hjem til Ithaka, hvor han i første omgang har forklædt sig som en gammel tigger. Han har afsløret sin ægte identitet for sønnen Telémachos, men ikke for konen Penelope, som stadig tror, han må være død. I 21. sang har Odysseus, forklædt som tigger, vundet en bueskydningskonkurrence over bejlerne i kongeborgen. Og i 22. sang har Odysseus og Telémachos, med hjælp fra Athene, dræbt alle bejlerne. Som den eneste ved Penelope fortsat ikke, at Odysseus er kommet hjem for at genindtage sin position som konge.

Resumé af 23. sang som helhed

Odysseus’ gamle amme, Eurykleia, skynder sig op til Penelopes kammer for at fortælle, at Odysseus er kommet hjem og har dræbt alle bejlerne. Men Penelope tror hende ikke. Da hun ser Odysseus, kommer Penelope stærkt i tvivl, om det virkelig er ham og holder afstand. Telémachos skælder sin mor ud over, at hun ikke straks går hen og omfavner Odysseus. Penelope siger, hun er i tvivl, men at der findes nogle sikre tegn, som kun hun og Odysseus kender, og som derfor kan opklare sagen. Odysseus taler med Telémachos om, hvad de bør gøre, nu hvor bejlernes familier sikkert vil for...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind