Noter

Her finder du noter til Odysséen af Homér. Du får noter om den historiske kontekst, temaer og baggrunden for handlingen. Du finder også en gennemgang af de mest brugte sange i eposet.

Eposet og den historiske baggrund

  • Et epos er en længere fortælling på vers, der handler om fortidens helte. Odysséen blev oprindelig mundtligt overleveret fra slægt til slægt. Det var et stort sangværk, som nogle rapsoder (skjalde) fremførte. Først i 500-tallet f.Kr. blev det skrevet ned.

  • Krækerne forestillede sig, at handlingen foregår i mykensk bronzealder, ca. år 1200 f.Kr. Den mykenske tid var en storhedstid, hvor, man mente, der levede halvguder og helte, bl.a. Odysseus. 

  • Selvom grækerne forestillede sig, at handlingen foregår i bronzealderen, er det reelt mest samfundet omkring år 700 f.Kr., som afspejles i eposet. Det passer med, at Odysséen, som vi kender den, er blevet til omkring år 675 f.Kr. Samfundet omkring år 700 f.Kr. kalder vi også det homeriske samfund, fordi det er dette samfund, vi møder i Homérs eposer, Odysséen og Iliaden.

Læs evt. mere om den historiske baggrund her.

Handlingen og personerne

  • Handlingen: Eposet handler om Odysseus’ rejse fra krigen i Troja og hjem til den græske ø Ithaka, hvor han er konge. Denne hjemrejse tager 10 år, fordi havguden Poseidon bliver vred på Odysseus og forsinker ham. Det overordnede tema er altså Odysseus’ hjemrejse.

  • Odysseus er på mange måder en klassisk helt. Han er en dygtig kriger, er veltalende og modig. Hans mest fremtrædende kendetegn er dog, at han er snedig og god til at lægge planer. På den måde er han lidt anderledes end Iliadens klas

...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind