Baggrundsviden

Det er vigtigt at kende den historie, der ligger bag handlingen i eposet Iliaden, for at kunne forstå den. Historien foregår under den trojanske krig, hvor grækerne belejrer Troja, fordi den trojanske prins Paris har bortført en græsk prinsesse, Helene. Troja var en vigtig og meget rig handelsby, som lå i den nordvestlige del af det, som i dag er Tyrkiet. Iliaden var en af de mest populære værker i antikken (ca. år 500 f.Kr. - 500 e.Kr.).

Grækenland og Troja på Iliadens tid

I antikken mente man, at den trojanske krig foregik i bronzealderen, omkring år 1200 f.Kr., altså ca. 500 år før Iliaden blev til. Grækerne i antikken mente selv, at den trojanske krig og Iliaden var historiske begivenheder, altså noget som faktisk har fundet sted. Iliaden er dog helt sikkert fiktiv. Men det er sandsynligt, at der har været en eller flere krige i Troja i bronzealderen og senere. Disse krige kan være historiske udgangspunkter for Iliaden - og de mange andre fortællinger om den store trojanske krig, som fandtes i antikken.

Grækerne forestillede sig bronzealderen som en storhedstid, hvor der levede helte (heroer) og halvguder på jorden. Grækenland var delt op i en lang række mindre kongedømmer, fx Mykene, Sparta og Athen. I hvert kongedømme fandtes, ud over kongen, nogle berømte krigere og helte. Ifølge sagnet var Agamemnon konge i de vigtigste områder, Mykene og Argos, og dermed var han den mægtigste af alle grækere. Andre store helte var Menelaos, konge over Sparta og bror til Agamemnon; Odysseus, der var konge af Ithaka; Ajas, konge af Salamis; og den største kriger af alle grækerne, Achilleus, som var prins af Fthia og hersker over myrmidonerne.

Troja var i bronzealderen en rig bystat, som lå i udkanten af det græske område. Det var ikke en rigtig græsk by, men alligevel havde den de samme guder som grækerne og de samme normer og æresbegreber, i hvert fald ifølge Iliaden. Kongen af Troja hedder Priamos, og han har bl.a. sønnerne Hektor og Paris, også kaldet Alexandros, som spiller vigtige roller i Iliaden. Alle disse ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind