Iliaden

Her får du hjælp til at forstå og analysere Homers epos, Iliaden. Du får grundig hjælp til de mest centrale sange i værket. Vi giver dig også nyttig baggrundsviden om historien og de forskellige hovedpersoner og du får referater af sangene. Du kan også læse mere om det homeriske epos' metrik og om analyse af sproglige virkemidler. 

Hvad handler Iliaden om?

Eposet handler om nogle uger i slutningen af den trojanske krig, hvor grækerne forsøger at erobre den rige bystat Troja. 1.000 skibe fra forskellige græske bystater har forenet sig og er sejlet til Troja. Krigen er begyndt, fordi trojanernes prins Paris har bortført den smukke Helene fra grækerne. Grækerne vil have hævn, og de ser desuden chancen for at vinde den ære, der ligger i at erobre Troja. Byen blev nemlig anset for at være umulig at indtage.

Det viser sig da også at være meget svært at overvinde trojanerne. Krigen varer 10 år i alt, og da Iliaden begynder, har den allerede været i gang i 9 år. Eposet begynder, da der opstår en krise i grækernes lejr, fordi de to vigtigste helte, Agamemnon og Achilleus, bliver uvenner. Achilleus, føler sig snydt af kong Agamemnon, som er grækernes øverste leder. Derfor bliver Achilleus vred, og han vil ikke længere kæmpe med grækerne. Og så længe Achilleus ikke vil kæmpe, kan grækerne ikke vinde. Det medfører en masse interessante konflikter hos både mennesker og guder.

Det overordnede tema er Achilleus’ vrede og alt det, som denne vrede fører med sig. Andre centrale temaer er kampen for at vinde ære og striden mellem de græske guder, som står på forskellige sider i krigen. Grækernes kamp for at indtage Troja og trojanernes kamp for overlevelse er naturligvis også temaer.

En lidt speciel ting ved fortællingen er, at slutningen af den trojanske krig ikke er med i eposet. Det lykkes faktisk grækerne at indtage Troja og vinde Helene tilbage, men det fortæller værket ikke om. Berømte myter som historien om den trojanske hest og og Achilleus’ død når vi heller ikke at høre om. Handlingen slutter før, vi når til disse begivenheder (se mere under baggrundsviden). Iliaden handler "kun" om 51 dage mod krigens slutning - men til gengæld 51 meget afgørende dage.

Sangen om Troja

Eposet er komponeret engang i 700-tallet f.Kr., muligvis af en troubadour ved navn Homer. Det mente man i hvert fald i antikken. (Læs mere om Homer og forfatterspørgsmålet her). Titlen kommer af Ilios, som var et andet navn for Troja. Iliaden betyder egentlig ‘sangen om Troja’.

Det er bemærkelsesværdigt, at teksten ikke er inddelt i kapitler, men i sange. Værket var oprindeligt ikke en bog og var slet ikke skrevet ned. Det var et stort sangværk, som nogle rapsoder (troubadourer) kunne udenad. Rapsoderne rejste rundt i Grækenland og opførte epos som sange med musik til. Vi må forestille os, at det har været den bedste underholdning i datiden, længe før tv, computere og internet! Engang i 500-tallet f.Kr. blev sangene så skrevet ned. Og værket har været så populært, at folk har afskrevet kopier af det gennem 2500 år.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Iliaden

[135]
Bedømmelser
 • 21-11-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  Det er rigtig godt, men der er stadig nogle ord jeg bliver nødt til at google eller slå op i ordbogen
 • 05-11-2020
  Givet af Studerende på 5. år
  det hjælper virkelig, man får en bedre forståelse for teksten gennem studienets analyse
 • 23-03-2024
  Givet af 3.g'er på STX
  god hjælp
 • 28-09-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  Virkelig god .- dog mangler der nogle kapitler fra bogen