Vers 571-694

Vers 571-694 af 24. sang omhandler, hvordan Achilleus frigiver Hektors lig, og hvordan Hermes hjælper Priamos på vej.

Sammendrag

Vers 571-596: Achilleus får gjort Hektors lig klar, så Priamos kan få det med hjem. Liget bliver vasket og klædt pænt på, og Achilleus’ hjælpere henter de mange gaver, som Priamos har med som betaling for Hektor. Achilleus påkalder sin døde ven, Patroklos, og beder ham om tilgivelse for, at hans drabsmand nu bliver frigivet (Hektor har jo dræbt Patroklos i sang 16).

Vers 596-642: Achilleus foreslår Priamos, at de spiser et måltid sammen. Achilleus genfortæller myten om dronning Niobe, som mistede alle sine tolv børn, men alligevel valgte at spise på trods af sin store sorg. Priamos og Achilleus beundrer hinanden i tavshed, og da de har spist færdig, siger Priamos, at han gerne vil i seng, for han har ikke sovet, siden Hektor døde.

Vers 643-672: Achilleus får en seng gjort klar til Priamos et sted, hvor han er i sikkerhed, så han ikke bliver opdaget af Agamemnons mænd. Achilleus spørger så, hvor mange dage Priamos har brug for til at begrave Hektor på en ordentlig måde. Priamos svarer, at han har behov for elleve dages fred til begravelsen, og at han desuden har brug for adgang til at hente brænde oppe i bjergene. Achilleus lover at holde pause i krigen i den tid, Priamos ønsker.

Vers 673-694: Alle lægger sig nu til at sove, også guderne, undtagen Hermes, som er vågen, fordi han skal sørge for at få Priamos sikkert hjem igen. Hermes mener, at Priamos risikerer at blive opdaget af Agamemnons mænd, hvis han sover hele natten og skal flygte om dagen. Derfor vækker han Priamos og sniger ham ud af grækernes lejr om natten. Hermes tager hjem til Olympen igen, da han har fået Priamos godt på vej.

Ordforklaringer

Ordliste til v. 571-694
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

An

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind