Vers 214-329

Vers 214-329 af 22. sang handler om duellen mellem Achilleus og Hektor.

Sammendrag

Vers 214-247: Athene lover Achilleus sejr, nu hvor skæbnelodderne har vist, at Hektor skal dø. Hun kommer til Hektor, forklædt som hans bror Deïfobos. Hun siger, at de sammen kan kæmpe mod Achilleus, og Hektor får derfor mod til at angribe Achilleus. Hektor har ikke opdaget, at det er Athene, der har forklædt sig, og som narrer ham.

Vers 248-329: Hektor foreslår Achilleus, at de skal sværge på, at den, der dør i duellen, skal have en ærefuld begravelse. Men det afviser Achilleus. Begge krigere kaster deres lanser, men rammer ikke hinanden. Achilleus får en ny lanse af Athene, og Hektor forventer at få en ny lanse af Deïfobos, men Deïfobos er væk. Hektor indser da, at en gud har snydt ham, og at hans død er nær. Han beslutter sig dog for, at han vil kæmpe ærefuldt til det sidste. Hektor og Achilleus farer frem mod hinanden, og Achilleus støder sin lanse igennem halsen på Hektor. Derved giver han ham et dødeligt sår.

Ordforklaringer

Ordliste til v. 214-329
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Analyse og kommentar

Herunder giver vi dig grundig hjælp til analyse og fortolkning af v. 214-329 i sang 22.

Guderne spiller en afgørende rolle i duellen (v. 214-303)

I Iliaden er det ikke bare mennesker, der kæmper mod mennesker. Derimod spiller guderne en aktiv og afgørende rolle i krigen ved at hjælpe udvalgte helte. Apollon hjælper Hektor, mens Athene hjælper Achilleus. Duellen mellem Achilleus og Hektor er derfor også på sin vis en kamp mellem Athene og Apollon.

Det afgørende i duellen bliver, at skæbnen har bestemt Hektor til at dø. Derfor har Apollon forladt Hektor, og Athene kan nu love Achilleus, at de sammen vil sejre over Hektor:

Nu vil jeg tro at vi to, du stærke og store Achilleus,
kommer tilbage med hæder og sejr til Achaiernes skibe,
Når vi s...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind