Vers 695-804

Vers 695-804 af sang 24 handler om, at Priamos bringer Hektor hjem til Troja, og hvordan trojanerne begraver ham.

Sammendrag

Vers 695-722: Kong Priamos er om natten rejst fra Achilleus’ lejr med Hektors lig. Da det bliver morgen, når han frem, tæt ved Trojas bymure. Kassandra, en af kongens døtre, får øje på dem, og hun råber ud over hele byen, at Hektor er kommet hjem. Alle Trojas indbyggere samles uden for byen for at se liget og sørge. De græder og jamrer voldsomt over Hektor, som var byens største helt og beskytter. Priamos kører så liget ind i byen og op på kongeborgen, hvor et kor synger klagesange, og nogle kvinder græder og jamrer.

Vers 723-776: Tre kvinder holder nu klagende afskedstaler for Hektor. Andromache (Hektors kone) holder en klagetale, hvor hun sørger over, at hun er blevet enke, og at deres lille søn (Astyanax) har mistet sin far og beskytter. Uden Hektor vil Troja falde, og sønnen og alle andre indbyggere vil enten blive dræbt eller ført bort til et uværdigt liv som slaver. Hekabe (Hektors mor) klager over, at hun har mistet den søn, hun elskede højest, og som også var elsket af guderne. Og Helene (Hektors svigerinde) sørger over at have mistet ham, som har beskyttet hende i de mange år, hun har boet i Troja. Nu har hun ikke længere nogen, der kan forsvare hende, når folk håner hende eller hader hende for at være skyld i krigen.

Vers 777-804: Priamos befaler sine mænd at hente brænde uden for byen til Hektors ligbål (han skal brændes). Dette gør de i ni dage, og de bliver ikke angrebet af grækerne, fordi Achilleus har lovet Priamos at holde fred i de elleve dage, som begravelsesritualerne varer. På den tiende dag brænder trojanerne Hektors lig på det store bål, de har lavet uden for byen. Og på den ellevte dag samler Hektors brødre (de...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind