Vers 1-130

Vers 1-130 af sang 22 handler om, hvordan Hektor venter på Achilleus og overvejer, om han skal kæmpe imod ham.

Sammendrag

Vers 1-97: Achilleus er blevet lokket væk fra Trojas mure af Apollon, men da han opdager det, skynder han sig at vende om. Alle trojanere har søgt tilflugt bag Trojas mure, undtagen Hektor der venter på Achilleus. Både Hektors far, Priamos, og hans mor, Hekabe, råber advarsler til Hektor, for de frygter, at han vil blive dræbt af Achilleus. De tigger Hektor om at søge i sikkerhed bag bymurene, men Hektor lytter ikke til dem, for hans æresfølelse og mod tvinger ham til at blive og kæmpe.

Vers 98-130: Hektor overvejer, hvad han skal gøre. Han kan ikke flygte ind bag muren, for så vil Polydamas, en af de trojanske helte, skamme ham ud for de fejl, han har begået i krigen. Han tænker på at tilbyde Achilleus at få Helene og en masse skatte for på den måde at slutte krigen. Men han kommer i tanker om, at Achilleus alligevel ikke vil tage imod tilbuddet på grund af sin hævntørst. Derfor beslutter Hektor sig for at kæmpe mod Achilleus.

Ordforklaringer

Ordliste til v. 1-130
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Analyse og kommentar

Herunder giver vi dig grundig hjælp til analyse og fortolkning af v. 1-130 i sang 22.

Hektors store betydning for Troja (v. 33-89)

I afsnittet ser vi, at Hektor har enorm betydning for Troja og for sine forældre. Både Priamos, Hektors far, og Hekabe, Hektors mor, viser ekstreme tegn på angst, klage og sorg:

Da skreg oldingen højt og svang sine arme i vejret,
slog sig hårdt på sin isse og råbte med bedende stemme
højt på sin kæreste søn. (v. 33-35)

[...]

Også hans mor besvor ham med gråd og trillende tårer,
løsnede skulderens spænde og blottede brystet for kjolen
og under hulkende gråd og jammer råbte hun til ham (v. 79-81)

Den form for adfærd, som forældrene her viser, er normalt meget uværdig. Kun når der er ekstrem fare på færde, eller man sørger dybt, er det tilladt for en mand at skrige og svinge med armene og for en kvinde at vise sit bryst. I denne situation er adfærden dog passende, fordi det gælder Hektors liv og Trojas overlevelse. Den alm...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind