Vers 306-487

Vers 306-487 af 1. sang handler om, at Apollon forsones, og at Achilleus klager til sin mor, gudinden Thetis.

Sammendrag

Vers 318-348: Agamemnon sender pigen afsted til Chryses på et skib, ledet af Odysseus, og de udfører ofre til Apollon, som formilder guden (v. 307-317, 430-474). Samtidig sender Agamemnon nogle mænd til Achilleus for at hente pigen Brisëis. Mændene er bange for Achilleus, men han tillader, at de tager Brisëis, fordi det er Agamemnons ordre. De bringer Brisëis til Agamemnon.

Vers 349-487: Achilleus græder og klager til sin mor, havgudinden Thetis, over at Agamemnon har taget hans æresbevisning (Brisëis) fra ham (v. 348-430). Han genfortæller, hvad der er sket, og beder Thetis om at få Zeus til at give trojanerne fremgang i krigen, så længe han (Achilleus) ikke kæmper. På den måde vil Agamemnon fortryde, at han har hånet Achilleus. Thetis har stor indflydelse hos Zeus, for hun har engang reddet ham. Hun lover at overtale Zeus.

Ordforklaringer

Ordliste til v. 306-487
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Analyse og kommentar

Herunder giver vi dig grundig hjælp til analyse og fortolkning af v. 306-487 i sang 1.

Agamemnon formilder Apollon, og pesten forsvinder (v. 306-317, 430-487)

Ved at sende pigen Chrysëis tilbage til sin far, Chryses, og give store ofre til Apollon, gør Agamemnon guden glad. Da Chryses har fået sin datter igen, beder han til gengæld Apollon om at fjerne pesten fra grækerne: “skån Danaernes folk og afvend massedød fra dem! / Således bad han, og Foibos Apollon lyttede til ham” (v. 456-7). Når en gud “lytter” til en bøn, betyder det, at guden opfylder ønsket. Pesten er dermed væk.

Agamemnon vanærer Achilleus ved at tage Brisëis (v. 318-356)

Agamemnon gør alvor af truslen om at tage Achilleus’ æresbevisning fra ham, pigen Brisëis. Dermed stjæler Agamemnon ære fra Achilleus, og det...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind