Personer og guder

Her får du et overblik over de vigtigste personer i Iliaden samt de guder, som spiller en central rolle. Det er nyttig viden at have, for nogle gange kan det være svært at finde rundt i, hvem der er hvem, og hvilken side i krigen de er på. Personerne bliver desuden kaldt mange forskellige tilnavne (epiteter), og det giver vi dig også hjælp til at få styr på. Vi deler afsnittet op i græske helte, trojanere og guder.

Græske helte

Her får du en alfabetisk oversigt over de græske helte, deres karaktertræk, og hvilken rolle de spiller i Iliaden. Vi nævner også deres typiske tilnavne (epiteter).

Achilleus/Achilles

Den største græske kriger og måske den vigtigste person i Iliaden. Achilleus er halvgud, for hans mor er havnymfen Thetis. Hans far er kong Peleus, og derfor kaldes han også Peleïden/Peliden. Achilleus er usårlig alle steder på kroppen, undtagen hæl og ankel (akillessenen), hvor Thetis holdt ham, da hun dyppede ham i floden Styx. (Styx er den flod, som de døde skal rejse over, når de skal til dødsriget Hades). 

Achilleus har givet navn til ordet “akillessene” og til udtrykket “akilleshælen”, som betyder “det sårbare punkt”. For Achilleus’ eneste sårbare punkt er hans hæl og ankel.

Achilleus’ skæbne er at leve et kort, men storslået liv. Han skal dø ung, men hans ry skal leve for evigt på grund af hans handlinger i krig. Han er kendt for at være meget smuk, hidsig, stolt og en hurtig løber.

Patronymikon: Pelëiden, Peliden, Peleus’ søn.

Tilnavne/epiteter: gudernes lige, den fodrappe helt, den hurtige løber, den rappe, stæders styrter, den lyse (og mange flere).

Ajas/Aias

En stor græsk helt, konge over Salamis og søn af helten Telamon. Han kaldes ofte Telamons søn. Ajas er kæmpestor, modig og meget stærk, han kaldes også “Achaiernes [...] bolværk” (sang 6, v. 5). Ud over Achilleus og Diomedes, er han den eneste græske helt, der har en chance imod Hektor. Det er derfor Ajas, der udkæmper duellen mod Hektor i sang 7.

Patronymikon: Telamons søn.

Tilnavne/epiteter: den store, Achaiernes stadige bolværk.

Agamemnon

Grækernes øverste leder og den mægtigste blandt dem. Han er konge af Mykene, som var det rigeste...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind