Vers 369-529

Vers 369-529 af 6. sang handler om Hektors afsked med sin kone, Andromache.

Sammendrag

Vers 390-465: Hektor møder sin kone, Andromache, og sin lille søn, Astyanax, ved byporten. Andromache tigger ham om at beskytte sig selv i krigen ved at holde sig tæt til bymuren, så han ikke dør. Hun har allerede mistet både sin far og sine syv brødre, som Achilleus alle har dræbt, og sin mor, som er død af sygdom. Hektor er derfor det eneste familie, hun har tilbage. Hektor sørger over tanken om, at Troja skal falde, og Andromache skal bortføres af en græker, sådan som han føler, skæbnen har bestemt det. Men æren tvinger ham til at kæmpe, og han vil derfor ikke prøve at snige sig ud af krigen.

Vers 466-429: Hektor tager sin søn i armene og beder Zeus om at gøre ham til en endnu større leder og kriger end ham selv. Han prøver at trøste Andromache ved at sige, at han gør det, som skæbnen har bestemt ham til. Hvis han dør i krigen, vil det være skæbnens vilje, som man alligevel ikke kan undslippe. Hektor beder Andromache gøre sin pligt og passe godt på alt i hjemmet. Hun går hjem til huset, hvor hun sammen med sine tjenestepiger sørger over Hektor, som om han allerede var død. Hektor og Paris drager herefter sammen tilbage til slagmarken.

Ordforklaringer

Ordliste til v. 369-529
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Analyse og kommentar

Herunder giver vi dig grundig hjælp til analyse og fortolkning af v. 369-529 i sang 6.

Hektor og Andromache: Det ideelle forhold mellem mand og kvinde (v. 390-493)

Forholdet mellem Hektor og Andromache fremstilles som et ideal. Det er et ægte kærlighedsforhold med gensidig respekt og afhængighed, og deres lille søn, Astyanax, er et rent udtryk for deres kærlighed. Vi hører, at Andromache kommer “åndeløst løbende” mod Hektor (v. 395), og at Hektor opfatter Andromache som “sin elskede hustru” (v. 482). Astyanax beskrives som “Hektors elskede dreng, så skær som e...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind