Vers 53-187

Vers 53-187 af sang 1 omhandler følgende: Achilleus samler grækerne, Spåmandens budskab, Agamemnon og Achilleus skændes.

Sammendrag

Vers 53-100: Pesten dræber mange krigere, og Achilleus samler de græske ledere for at finde en løsning. Achilleus foreslår, at grækerne skal søge råd hos spåmanden Kalchas, som har indsigt i Apollons vilje. Kalchas er bange for at fortælle, hvad han ved, fordi budskabet vil vække Agamemnons vrede. Kalchas får derfor Achilleus til at love, at han vil forsvare Kalchas imod Agamemnon, hvis det bliver nødvendigt. Kalchas forklarer, at Apollon har sendt pesten som straf for, at kong Agamemnon har fornærmet Apollons præst, Chryses. Agamemnon er nødt til at levere pigen tilbage til Chryses for at formilde Apollon og få ham til at fjerne pesten.

Vers 101-147: Som Kalchas havde frygtet, bliver Agamemnon vred på ham over spådommen. Agamemnon  går kun med til at give pigen tilbage til Chryses, hvis grækerne giver ham et andet krigsbytte i stedet, noget af lige så stor værdi (v. 101-120). Achilleus kritiserer Agamemnon for at være grådig og egoistisk og mener, at Agamemnon vil få masser af krigsbytte, når grækerne indtager Troja. Men Agamemnon holder fast i, at han vil kompenseres for, at han skal give sit krigsbytte, pigen Chrysëis, væk. Og hvis ikke grækerne vil give ham en passende gave, vil han selv tage en gave fra én af dem, fx fra Achilleus. Han går dog med til, at pigen skal bringes hjem til Chryses, så Apollon formidles.

Vers 148-87: Agamemnons svar gør Achilleus meget vred, og han sviner Agamemnon til. Han siger, at alle grækerne udelukkende kæmper for Agamemnon og hans bror (Menelaos). Til trods for det viser Agamemnon ikke krigerne respekt, men vil stjæle deres krigsbytte. På grund af Agamemnons uretfærdighed truer Achilleus med at forlade krigen og rejse hjem. Agamemnon håner til...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind