Vers 188-305

Vers 188-305 af sang 1 omhandler følgende: Athene griber ind, Achilleus' ed, Nestors tale, Rådslagningen slutter.

Sammendrag

Vers 188-244: Achilleus bliver meget vred på Agamemnon og overvejer at slå ham ihjel. Derfor kommer Athene til ham og overtaler ham til at beherske sig. Hun lover ham, at han til gengæld for Brisëis senere skal få mange flere og bedre gaver og æresbevisninger. Achilleus vælger at adlyde Athene og lader være med at angribe. I stedet håner han Agamemnon og sværger højtideligt på, at grækerne vil komme til at mangle ham (Achilleus) i krigen. Da vil Agamemnon bittert vil fortryde, hvad han har gjort. 

Vers 245-284: Den gamle Nestor forsøger at mægle mellem Achilleus og Agamemnon og få dem til at enes. Nestor minder dem om, at han har oplevet meget i sit lange liv, og at de derfor bør lytte til ham. Han siger til Agamemnon, at han ikke skal tage Brisëis fra Achilleus, men beherske sin vrede. Til gengæld siger han til Achilleus, at han skal vise respekt for Agamemnon som grækernes øverste leder.

Vers 246-305: Men Agamemnon følger ikke Nestors råd, for han mener, Achilleus har forsøgt at hævde sig over ham, og han er blevet dybt fornærmet over den måde, Achilleus har talt til ham. Heller ikke Achilleus følger Nestors råd, men håner og truer Agamemnon. Mødet mellem grækerne slutter, Achilleus og Agamemnon skilles som fjender. 

Ordforklaringer

Ordliste til v. 188-305
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Analyse og kommentar

Herunder giver vi dig grundig hjælp til analyse og fortolkning af v. 188-305 i sang 1.

Vreden i Achilleus besejres af fornuften, symboliseret ved Athene (v. 188-222)

Athene kommer rent fysisk til stede i grækernes lejr (kun Achilleus kan dog se og høre hende), og hun taler Achilleus til fornuft. Det er endnu et eksempel på, hvordan en gud griber direkte ind i handlingen i Iliaden. Scenen kan fortolkes som en psykisk kamp mellem vreden og fornuften indeni Achilleus. Fornuften vinder, symboliseret ved visdomsgudinden Athene.

Achilleus har to årsager til at adlyde Athene: For...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind