6. sang

Her finder du hjælp til at analysere sang 6 af Homers Iliade. På denne side får du et resumé og en fortolkning af hele sangen. Og på de næste sider går vi igennem versene og fokuserer på handlingen og de centrale temaer, som dukker op undervejs.

Baggrunden for handlingen

Først giver vi her et overblik over baggrunden for handlingen, nemlig hvad der er sket umiddelbart før sang 6: Trojanerne har haft fremgang i krigen, fordi Zeus har lovet, at grækerne ikke skal vinde, så længe Achilleus er ude af krigen. I sang 5 har Athene alligevel hjulpet den græske helt Diomedes, som sikrer, at grækerne nu vinder frem i krigen. Diomedes dræber mange trojanere og spreder skræk og rædsel. Derfor er trojanerne i problemer, da 6. sang begynder.

Resume

Krigen mellem grækere og trojanere fortsætter, uden at guderne direkte deltager i kampene. Diomedes bliver ved med at dræbe mange trojanere, og Hektor får derfor sin mor, Hekuba, til at ofre til Athene, så krigslykken kan vende. Diomedes udfordrer den trojanske helt Glaukos til en duel. Men de to helte opdager, at deres familier har svoret venskab, og dette får Diomedes til at falde til ro. Diomedes og Glaukon bytter rustninger som et tegn på deres familiers venskab.

Hektor bliver vred på Paris, fordi han er hjemme hos Helene i stedet for at kæmpe i krigen. Hektor opsøger sin kone Andromache, som har mistet hele sin familie i krigen. Andromache tigger Hektor om at beskytte sig selv i krigen, for han er alt, hun har tilbage. Men Hektor insisterer på, at det er hans pligt at lede trojanerne i krig. Han tager afsked med sin kone og sønnen Astyanax. Andromache græder og sørger over Hektor, som om han allerede var død.

Fortolkning af sang 6 som helhed

I 6. sang ser vi både begivenhederne fra grækernes synsvinkel og fra “modstandernes” synsvinkel, nemlig trojanernes. Den dominerende synsvinkel i Iliaden ligger hos grækerne, men i denne sang får vi et dybt indblik i tr...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind