1. sang

Få hjælp til at forstå og analysere 1. sang af Iliaden af Homer. Her giver vi først et resumé og en fortolkning af sang 1. Og på de næste sider får du en grundig gennemgang af versene i første sang og hjælp til analyse af hver del.

Baggrunden er, at har grækerne og trojanerne har været i krig med hinanden i ni år, inden Iliaden begynder. På den måde kan man sige, at fortællingen begynder in medias res (midt i handlingen), nemlig midt inde i den trojanske krig. Stedet, hvor handlingen foregår i sang 1, er grækernes krigslejr, et stykke udenfor Trojas bymur.

NB: Vær opmærksom på, at grækerne både kaldes achaier, argeiere og danaer (men aldrig grækere, som vi gør her i analysehjælpen).

Resume

Der er udbrudt pest i grækernes lejr, og sygdommen dræber mange krigere. Hvis ikke det stoppes, vil grækerne tabe krigen. Achilleus kalder lederne af hæren sammen. Spåmanden Kalchas forklarer, at Apollon har sendt pesten som straf for, at hærlederen Agamemnon har fornærmet Apollons præst, Chryses. Agamemnon har nemlig taget Chryses datter, Chrysëis, som krigsbytte. Præsten har tilbudt Agamemnon flotte gaver som betaling for at få sin datter igen, men Agamemnon har hånet Chryses og nægtet at give ham pigen. Kalchas spår, at Agamemnon nu er nødt til at levere pigen tilbage til Chryses for at formilde Apollon og få ham til at fjerne pesten.

Agamemnon er ikke glad for denne besked, og han går kun med til at give Chrysëis tilbage, hvis grækerne giver ham et andet krigsbytte i stedet, noget af lige så stor værdi. Achilleus kritiserer Agamemnon for at være grådig og egoistisk, og det gør Agamemnon vred. Agamemnon beslutter derfor, at han vil tage Achilleus’ krigsbytte, pigen Brisëis, som erstatning for tabet af Chrysëis. Dette gør til gengæld Achilleus meget vred, og han siger, at han ikke vil kæmpe for Agamemnon længere. Agamemnon og Achilleus fornærmer hinanden dybt og skilles som fjender. Achilleus beder sin mor, havgudinden Thetis, om at overtale Zeus til at trojanerne skal have sejr, så længe Achilleus ikke kæmper. Thetis overtaler Zeus til dette.

Fortolkning af sang 1 som helhed

Det er muligt at fortolke 1. sang som helhed, hvis vi ser på, hvad Homers budskab kan være t...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind