Etik og religion

Introduktion

Historisk set har der verden over været en stærk tradition for, at menneskets etiske leveregler har været knyttet til en eller anden form for religion. Et stort flertal af verdens befolkning tilhører en af de store religioner, og har dermed adgang til et sæt mere eller mindre specifikke etiske leveregler, som er begrundet i kraft af, at de tilskrives en form for guddom.

Det er dog ikke altid helt let at forstå de etiske leveregler, som er tilknyttet en bestemt religion. De fleste religioners skrifter er fx skrevet i en kontekst, som ligger fjernt fra samfundet i det 21. århundrede, så de giver ikke altid klare svar på den moderne verdens etiske dilemmaer, og kræver ofte en grad af fortolkning for at kunne passes ind. 

Der hersker også stor debat om forholdet mellem religiøs og ikke-religiøs etik. Nogle mennesker mener, at religion er en nødvendig forudsætning for at have en etik, mens andre holder fast i, at der sagtens kan eksistere retningslinjer for rigtige og forkerte handlinger uafhængig af religion.

Forsøget på at skabe en etik, som ikke afhænger af religion, er fokus for det meste af dette kompendium, men i denne sektion vil vi tage et nærmere kig på religiøs etik...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind