Etik og religion

Introduktion

Historisk set har der verden over været en stærk tradition for, at menneskets etiske leveregler har været knyttet til en eller anden form for religion. Et stort flertal af verdens befolkning tilhører en af de store religioner, og har dermed adgang til et sæt mere eller mindre specifikke etiske leveregler, som er begrundet i kraft af, at de tilskrives en form for guddom.

Det er dog ikke altid helt let at forstå de etiske leveregler, som er tilknyttet en bestemt religion. De fleste religioners skrifter er fx skrevet i en kontekst, som ligger fjernt fra samfundet i det 21. århundrede, så de giver ikke altid klare svar på den moderne verdens etiske dilemmaer, og kræver ofte en grad af fortolkning for at kunne passes ind. 

Der hersker også stor debat om forholdet mellem religiøs og ikke-religiøs etik. Nogle mennesker mener, at religion er en nødvendig forudsætning for at have en etik, mens andre holder fast i, at der sagtens kan eksistere retningslinjer for rigtige og forkerte handlinger uafhængig af religion.

Forsøget på at skabe en etik, som ikke afhænger af religion, er fokus for det meste af dette kompendium, men i denne sektion vil vi tage et nærmere kig på religiøs etik.

Kristen etik

Kristendommen er verdens største religion og består af mange forskellige religiøse grupper, som ofte har lidt forskellige holdninger til etik. De er dog fælles om at betragte Bibelen som deres hellige bog og at betragte Jesus som frelseren.

Det Gamle Testamente er første halvdel af Bibelen, som begynder med verdens skabelse og derefter fortæller om de forskellige prøvelser, som Guds udvalgte folk, israelitterne, gennemgår i løbet af historien. Den israelitiske religion bliver senere til jødedommen. Det Gamle Testamente overlapper derfor jødedommens hellige skrifter på ma...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind