Pligtetik

Pligtetikken er en af de tre hovedretninger inden for den filosofiske etik. Pligtetikken er baseret på en tanke om, at der findes et sæt moralregler, som skal overholdes uanset konsekvenserne. Handlinger dømmes altså som etisk forkerte hvis de overtræder pligten, uanset om de i en konkret situation fører til gode konsekvenser. Derfor kommer pligtetikken ofte i direkte konflikt med nytteetikken, fordi den repræsenterer en helt anden måde at tænke etisk på.

I de følgende sektioner vil vi først tage et kig på nogle grundlæggende begreber inden for pligtetikken, og herunder også se lidt mere på, hvordan den adskiller sig fra nytteetikken.

Derefter vil vi gå mere i dybden med Immanuel Kant, som var med til at grundlægge den moderne pligetik og stadig er den mest berømte filosof på omådet.

Til sidst vil vi overveje nogle af de typiske kritikpunkter, som ofte bliver rettet imod pligtetikken.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra kapitlet om Pligtetik:

Det kategoriske imperativ

Et vigtigt begreb i Kants etik er tanken om imperativer, som er en form for handlingsprincipper.

Kant starter med at definere hypotetiske imperativer, som kun gælder, hvis noget andet samtidig er tilfældet. Et hypotetisk imperativ kunne fx lyde “Hvis du ønsker at tabe dig, bør du spise mindre kage”. Kravet om at spise mindre kage gælder dermed ikke i alle situationer, men kun hvis man faktisk ønsker at tabe sig. Hypotetiske imperativer har som sådan ikke noget med etik at gøre, men er blot praktiske handlevejledninger. De er ikke bindende på nogen måde, jeg kan frit vælge at lade være med at følge dem. 

Kant mener dog også, at der findes et kategorisk imperativ, som gælder for alle mennesker i alle situationer, og ikke er afhængig af noget andet. Et princip, som alle bør følge, uanset hvad deres situation er. Det kategoriske imperativ er grundstenen i Kants etik, og bygger på grundprincipperne om universaliserbarhed og autonomi (se ovenfor).

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind