Utilitarisme af John Stuart Mill

Her kan du læse en gennemgang af et uddrag fra Utilitarisme (1861) af John Stuart Mill. Uddraget findes i lærebogen Grundbog til filosofi  - Mennesket i verden af Christoffer Boserup Skov og Kasper Larsen (Systime, 2013), s. 26-28.

Vi behandler uddraget fra lærebogen kronologisk, så vi både giver et resume af tekstens indhold og forklarer nogle af de mest vanskelige pointer med mere almindelige ord og mere moderne eksempler. 

Forstå teksten

I indledningen præsenterer Mill det grundlæggende nytteetiske princip: Handlinger er etisk rigtige i det omfang de skaber lykke, etisk forkerte i det omfang de skaber ulykke.

Herefter kommer der dog en ny pointe, som er særlig for Mill: Nogle typer glæde er bedre end andre - det handler altså ikke kun om mængden af glæde, men om kvaliteten. Med et moderne eksempel kunne man fx sige, at det er bedre at finde glæde ved at læse en klassisk roman end ved at spille Candy Crush på sin iPhone, selv hvis begge dele giver lige meget nydelse.  Ved at introducere et koncept om 'høje...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind