Dødsstraf

Introduktion

I nogle af verdens lande giver retssystemet mulighed for, at særligt grove forbrydelser kan straffes med døden. Det er en type straf som tidligere i historien var udbredt mange steder, men som i dag kun praktiseres af under halvdelen af verdens lande. Dødsstraf er dog fortsat en realitet i flere af verdens største og mest befolkningsrige nationer som Kina, USA og Indien. Ligeledes er der en del nationer i Afrika og Mellemøsten, hvor dødsstraf stadigvæk praktiseres.

Metoderne til dødsstraf varierer fra land til land. I USA foregår det oftest ved indsprøjtning af dødbringende kemikalier (eller i mere sjældne tilfælde gaskammer eller elektrisk stol), men andre lande praktiserer fortsat mere ‘traditionelle’ metoder som hængning eller skydning.  

Både i lande med og uden dødsstraf har der ofte været debat omkring etikken bag denne specielle form for straf. Det gælder nok især for brugen af dødsstraf i netop USA, fordi amerikanerne på mange andre punkter gerne vil sammenligne sig med EU-landene (hvor dødsstraf er helt forbudt - et land kan simpelthen ikke optages i EU, hvis det praktiserer dødsstraf). 

En anden grund til, at netop den amerikanske debat ofte kommer i fokus, er selvfølgelig også, at mange af de øvrige lande, som praktiserer dødsstraf, samtidig er lande, hvor den offentlige debat ofte er stærkt censureret (fx Kina og Saudi-Arabien).

Debatten om dødsstraf inddrager typisk mange etiske argumenter, fordi det at slå et andet menneske ihjel normalt betragtes som etisk forkert, så derfor må tilhængere af dødsstraf kunne argumentere for, at der er særlige omstændighe...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind