Kritik af nytteetikken

Introduktion

Nytteetikken kan virke meget tiltrækkende, fordi dens grundprincip er meget simpelt, men alligevel potentielt kan guide os igennem ethvert etisk dilemma, som vi måtte møde i løbet af vores liv. Samtidig er nytteetikken meget ambitiøs i forhold til rent faktisk at få skabt en bedre verden for menneskeheden, hvilket må siges at være et prisværdigt mål.

Kritikere af nytteetikken har dog gjort opmærksom på, at der er en lang række potentielle problemer med teorien. På denne side gennemgår vi nogle af de mest berømte argumenter imod nytteetikken - samt nogle af de typiske modsvar, som nytteetikere giver på kritikken.

Retfærdighed

En af de mest grundlæggende indvendinger imod nytteetikken er, at teorien umiddelbart ikke indeholder noget retfærdighedsprincip. Man kan selvfølgelig godt argumentere for, at det generelt er nytteskabende at have en idé om retfærdighed i et samfund, men nytteetikken kan alligevel let føre til uretfærdige konklusioner, hvis der opstår situationer, hvor en uretfærdig handling vil have overvældende positive konsekvenser.

Dette problem er sat på spidsen i et berømt tankeeksempel:

Forestil dig et bysamfund, som har været udsat for et brutalt mord. Politiet har trods store anstrengelser ikke været i stand til at finde den skyldige, og nu truer et oprør i befolkningen, som med al sandsynlighed vil føre til hundredvis af drab. Politimesteren får nu den smarte idé, at han kan tage fat i en uskyldig person og hænge ham for mordet. Selvom det vil føre til et drab på en uskyldig, så vil det samtidig forhindre et blodigt oprør, fordi befolkningen vil køle ned, når de ser en person blive straffet. Dermed kan det meget vel være den korrekte handling i forhold til nytteetikken.

Selv mange nytteetikere indrømmer, at denne konklusion er ubehagelig. Nogle fastholder dog fortsat, der kan opstå situationer, hvor nytteetikeren faktisk bør handle på en måde, som vi normalt ville betragte som uretfærdig, selvom det strider mod v...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind