Hvad er teknologietik?

Hans Jonas og ansvarets etik

Den tysk-amerikanske filosof Hans Jonas så et behov for en nytænkning af etikken i forbindelse med den teknologiske udvikling i anden halvdel af det 20. århundrede. Han giver en systematisk præsentation af et nyt etisk system i sit hovedværk Ansvarets Princip (1979).

Som navnet antyder, er tanken om ansvar et nøgleord i Hans Jonas’ etik. Ifølge Jonas er det nemlig et vigtigt aspekt ved moderne teknologi, at den gør det muligt for konsekvenserne af vores handlinger at omfatte en enorm mængde mennesker, både nu og i fremtiden. Og ikke bare det -  bioteknologien og muligheden for genmanipulation gør endda, at vi ikke blot kan komme til at skade specifikke mennesker, men i værste fald gøre uoprettelig skade på selve menneskets natur.

De tidligere etiske retninger (nytteetik, pligtetik og dydsetik) har i deres oprindelige former fokus på nærhedsetik, og beskæftiger sig altså særligt med vores forpligtelser overfor mennesker omkring os. Det er dog slet ikke tilstrækkeligt i den moderne verden, ifølge Jonas. Vi er nemlig nødt til at medtænke langtrækkende konsekvenser, og vi er endda nødt til at tænke på, hvordan vores handlinger kan påvirke fremtidige generationer. Vi har altså brug for en slags afstandsetik til at supplere vores nærhedsetik.

Samtidig arbejder Jonas med en Kant-inspireret tanke om, at der er noget særligt værdifuldt ved mennesket, som fortjener beskyttelse, og som vi ikke har ret til at gøre skade på. Derfor er det især vigtigt, at vi overvejer, om vores handlinger...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind