Atomkraft

 

Introduktion 

I slutningen af 2. verdenskrig var hele verden vidne til den enorme destruktive kraft, som atomenergi kunne udløse, da USA kastede to atombomber mod de japanske byer Hiroshima og Nagasaki. Efter krigen begyndte der dog at komme mere og mere interesse for, hvordan den nye energikilde kunne anvendes til fredelige formål.

Den første kommercielle atomreaktor åbnede i 1951, og derefter begyndte den nye energikilde at blive udbredt i flere af verdens lande. Særligt USA og Sovjetunionen fik mange af de nye kraftværker, som kunne producere enorme mængder energi ud fra relativt små mængder råmateriale.

Frem til 1960’erne var holdningen til atomkraft generelt positive, da man var spændte på den nye teknologis muligheder, men snart begyndte mere skeptiske holdninger at dukke frem. Det skyldes dels associationen med atomvåben, men modstanden blev også forstærket i forbindelse med de voldsomme konsekvenser ved reaktornedsmeltninger, som potentielt kunne gøre store områder ubeboelige og være årsag til mange dødsfald og sygdomstilfælde på grund af stråling.

Den værste af disse ulykker skete på Tjernobyl-værket i Ukraine i 1986, men i nyere tid fik Fukushima-ulykken i Japan i 2011 også stor opmærksomhed, selvom den ikke havde nær så omfattende konsekvenser som Tjernobyl. Interessen for Tjernobyl-katastrofen steg desuden igen i 2019, da HBO havde premiere på en ny tv-serie om katastrofen.

I forbindelse med krigen m...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind