Kritik af pligtetikken

Introduktion

På mange punkter er pligtetikken den af de tre hovedretninger, som matcher bedst med vores almindelige etiske intutioner i hverdagen. Fx har de fleste af os nok en idé om, at der er noget grundlæggende forkert i at lyve, stjæle, udøve tortur og begå mord.

Vores lovgivning passer også godt sammen med pligtetikken, da den tilsvarende angiver nogle typer af handlinger, som simpelthen er forbudte. Man kan fx ikke blive frikendt for tyveri selvom man stjæler fra en ufattelig rig bank og donerer pengene til velgørenhed som har meget gode konsekvenser - ud fra loven har man simpelthen ikke ret til at tage de penge, uanset hvor meget godt man kunne gøre med dem.

Princippet om menneskerettigheder har også sin basis i en pligtetisk tanke om, at ethvert menneske fortjener en grundlæggende respekt, og at der er en række ting, som man aldrig må udsætte andre mennesker for, uanset hvor gode konsekvenserne nu måtte være (fx tortur).

Trods pligtetikkens stærke forankring i vores både vores hverdagsmoral og vores lovgivning har denne etiske retning dog stadigvæk nogle praktiske og teoretiske problemer, som har medfødt en...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind