Klima- og miljøetik

Introduktion

I det 21. århundrede er der i stigende grad kommet opmærksomhed på menneskeskabte klimaforandringer og global opvarmning. Denne forøgede opmærksomhed - og de potentielt katastrofale konsekvenser, som global opvarmning kan have - har ført til øget opmærksomhed på de etiske forpligtelser, man som enkeltperson har i forhold til klima og miljø.

Global opvarmning og klimaforandringer

Klimaforandringer er interessante ud fra et etisk perspektiv, fordi der er er tale om en samlet negativ konsekvens, som udspringer af milliarder af menneskers individuelle handlinger. Mange af de handlinger, som vi i den vestlige verden tager helt for givet, er nemlig med til at øge vores personlige klimaaftryk markant over gennemsnittet - det kunne fx være flyrejser, privatbilisme, stort forbrug af kød og andre animalske produkter, og en generel tendens til at købe nye ting (gadgets, tøj, møbler, osv…) frem for at slide gamle ting helt op.

Fordi der netop er tale om en samlet konsekvens af mange menneskers handlinger, kan det ud fra et individuelt perspektiv være fristende at ‘undskylde’ sin opførsel. I den offentlige debat om emnet ser man fx ofte udtalelser som følgende: “Det er jo ikke mine handlinger, som direkte er skyld i at verdenshavene stiger, det har kun en forsvindende lil...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind