Grundmyten

Begrebet “den kristne grundmyte” henviser ikke til én specifik myte eller fortælling, men er et begreb, der bruges om kristendommens overordnede fortælling. Den kristne grundmyte består af de mest centrale myter, som forklarer Guds indgriben i verden og menneskets grundvilkår.

Hvad er en grundmyte?

Begrebet “grundmyte” henviser til en religions grundlæggende mytologiske fortælling, som underdeles i en grundlæggelsesmyte, en problemmyte og en løsningsmyte:

  • Grundlæggelsesmyten er fortællingen om, at en guddom etablerer kosmos ved at ordne eller besejre kaos. Det er begyndelsen på verdens og menneskets historie.
  • Problemmyten er fortællingen om, hvordan kaos og uorden igen kommer ind i verden. Den kosmiske fred går i stykker og forårsager problemer i form af ondskab, lidelse, død og smerte.
  • Løsningsmyten er fortællingen om, hvordan kosmos blliver genetableret. Det er en myte, hvor en guddom anviser en løsning ud af problemerne.

Disse tre myter udgør tilsammen grundmyten, som giver en mytologisk forklaring på verdens og menneskets grundvilkår. En sådan sammenstilling af grundlæggende myter kan findes i mange religioner. I faget Religion vil du dog næsten udelukkende støde på begrebet i forbindelse med kristendommen:

  • Grundlæggelsesmyten = skabelsesmyten
  • Problemmyten =
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind