Eksempel

Du kan lære meget af at læse et godt eksempel på en digtanalyse. F.eks. kan du se, hvordan man analyserer sig frem til bestemte virkemidler i digtet og præsenterer dem med citater.

Danskopgaver med digtanalyse

Det er meget almindeligt at skulle skrive en danskopgave om et digt.

På STX og HF skriver man opgavegenren analyserede artikel. Her kan du se et eksempel på en analyserende artikel om digte, der handler om kærlighed. Opgaveformuleringen kræver, at analysen sætter fokus på temaet kærlighed og virkemidlet billedsprog. Dertil siger opgaveformuleringen, at man skal give en perspektivering til andre tekster om kærlighed.

Du kan også se et eksempel på opgavegenren analyse og fortolkning, som er almindelig på HHX og HTX. I eksemplet på analyse og fortolkning af et digt får man ingen instruktioner udover at analysere, fortolke og sammenligne digtene. Her må man altså selv finde en relevant vinkel at analysere digtene ud fra.

I vores vejledninger til Analyserende artikel på STX og HF og Analyse og fortolkning på HHX og HTX får du grundig hjælp til at skrive opgavegenrerne.

Vi har også adskillige opgavehjælp på Studienet, som giver hjælp til at løse helt specifikke danskopgavet. Et eksempel er denne hjælp til en HHX-opgave om to digte, hvor man skal analysere og fortolke ”Simon Peder” af Adam Oehlenschläger og ”Liljen og Dugdraaben” af Schack von Staffeldt.

Find eksempler på digtanalyser på Studienet

På Studienet har vi mange analysehjælp liggende, som viser, hvordan du arbejde med et digt. Nogle af vores analysehjælp er lange og grundige. De går i dybden med mange analysepunkter for at vise, hvor meget du kan få ud af et enkelt digt. To eksempler er vores hjælp til Adam Oehlenschlägers “Morgenvandring” eller “Livet i badeværelset” af Klaus Rifbjerg. Andre analysehjælp er kortere: De fokuserer udelukkende på de analysepunkter, som er direkte forbundet med digtets tema og budskab, ligesom du skal gøre i en analyserende artikel eller lignende opgave. Et eksempel er vores hjælp til “Terminologi” af Klaus Rifbjerg, som kun gennemgår de vigtigste analysepunkter.

Leder du efter hjælp til et bestemt digt, kan du søge efter titlen i vores søgefelt.

Analyse af digte i større opgaver

I de større opgaver på gymnasiet eller HF kan digtanalyse være en god måde at vise din danskfaglige kunnen. Hvis du ikke synes, der er materiale nok til en større opgave i ét digt, kan du overveje at sammenligne to digte, som viser forskellige nuancer af det emne, du skriver om. 

I tværfaglige opgaver kan analyse af digte også være relevante at arbejde med. Her gælder det som om at finde digte, som handler om f.eks. naturvidenskabelige, historiske og samfundsfaglige temaer.