Centrallyrik

Hvad er centrallyrik?

Centrallyrik er en bred genrebetegnelse, vi bruger om digte, hvor det indre liv hos lyriske jeg står i centrum. Centrallyrik handler altså om det lyriske jegs følelser, oplevelser, refleksioner osv. Det er jegets personlige, inadvendte perspektiv, som er i fokus. 

Der behøver dog ikke være et tydeligt 'jeg', før vi kan kalde et digt for centrallyrisk: Det afgørende er, at digtet tager udgangspunkt i et enkelt menneskes indre og skildrer verden fra dette perspektiv. Med et teknisk begreb kan vi sige, at centrallyrikken er subjektiv: Den tager udgangspunkt i én persons opfattelse af noget, f.eks. kærlighed, naturen, kunst og lignende.

Det vil dog oftest være et lyrisk jeg i centrallyrik, og derfor beskriver vi genren med udgangspunkt i jeget. Centrallyrik kaldes endda også for jeg-lyrik eller jeg-digtning, fordi det lyriske jeg så ofte er omdrejningspunktet. 

De fleste centrallyriske digte fremstår som én samlet enhed. Det er, som om digtet foregår i en lukket boble inde i jegets indre. Det giver ofte centrallyriske digte en inderlig og intens stemning.

Centrallyrik beskrives nogle gange som monologisk litteratur. Monologisk skal forstås sådan, at det lyriske jeg er den eneste stemme i digtet. Der er ikke andre personer, som afbry...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind